3. Sağlık Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu Düzenlendi

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü tarafından organize edilen ‘3. Sağlık Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu’ yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Alanında uzman kişilerin katılımıyla Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda düzenlenen Sempozyumda; ‘Sağlık Sektöründe Meslek Hastalıkları ve Halk Sağlığı’, ‘Sağlık Sektöründe Karşılaşılan Riskler’, ‘Hastanelerde Acil Durum Yönetimi ve İş Sağlığı Uygulamaları’ konuları ele alındı.

Sempozyumun açılışında İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İSGÜM Daire Başkanı Erol Tekçe, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSG Birim Müdür Yardımcısı Hakan Farımaz ve İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Ulutin konuşma yaptı.

Prof. Dr. Hacısalihoğlu: “İş Sağlığı ve Güvenliği bir kültür alanıdır”

Rektör Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, İş Sağlığı ve Güvenliğinin bir kültür alanı olduğunun altını çizerek “İnsana verilen değerin karşılığı, bilgiyi bilince dönüştürerek bilinçle davranabilmek ve bunu çok iyi özümseyebilmektir. Bu açıdan iş sağlığı ve güvenliği alanının bir kültür alanı olduğunu düşünüyorum. İş sağlığı ve güvenliği alanı önemli bir biliş düzeyidir. Bu alanda mevzuatlar oluşturulabilir, her türlü yönetmelikler, uygulama pratikleri sahaya sürülebilir. Ancak önemli olan onu içselleştirebilmektir. Dolayısıyla hepimize bu alanda büyük iş düşüyor. Bizler bu fikirle iş sağlığı güvenliği meselesine yaklaşıyoruz. Üniversitemiz iş sağlığı ve güvenliği alanında açmış olduğu lisans bölümü ile diğer üniversiteler arasında bir öncülük yapmıştır. Bu alanda ilk mezunlarımızı da verdik. Öğrencilerimizin mezun olduktan sonra da konumlarını iyileştirme noktasında bakanlıklarımızla temaslarımız devam ediyor ”dedi.

Prof. Dr. Ulutin: “İş kazalarının en sık görüldüğü sektörlerin başında maden sektörü, tarım ve orman işleri geliyor”

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Ulutin ise, iş güvenliği açısından alınması gereken tedbirlerden bahsederek “Ortaya çıkabilecek riskler ve bu risklerin olasılıkları ne kadar tehlike içeriyor? Bunu görüp tekrar bir düzeltme yapmak gerekiyor. Gerekirse o tesiste sorun oluşturan ekipmanı değiştirmek ya da iş görenin eğitimini arttırmak lazım. Nitekim sorun çömülememişse o iş yerindeki o bölümü tamamen kapatmak gerekiyor. Tüm bu düzeltmeler yapıldıktan sonra tekrar risk analizi yapılarak düzeltme yapılacak alanlar yeniden tespit edilmelidir” dedi.

İş kazaların en çok hangi sektörlerde görüldüğüne de değinen Prof. Dr. Ulutin, “İş kazalarının en sık görüldüğü sektörlerin başında maden sektörü, tarım ve orman işleri geliyor. Bunun yanı sıra sağlık sektörü ayrıntıları olan ve özellikle yaklaşılması gereken bir alandır. Dolayısıyla sağlık sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği konusuna eğilmek esas konularımızdan biridir” ifadelerinde bulundu.

Sempozyumun sonunda tüm konuklara katılım belgesi verildi.