Hemşirelik Haftasında Beyaz Önlüklerini Giyerek Işık Aldılar

12 Mayıs Hemşireler Günü kapsamında İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi (İYYÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünün düzenlediği ‘Beyaz Önlük Giyme ve Işık Alma Töreni’ ile geleceğin hemşireleri mesleğe ilk adımlarını attılar.

Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe, İYYÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, İYYÜ Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri, öğrenciler ve aileleri katıldı.

“Beyaz önlüğünüz ile parlayacaksınız”

Hemşirelik bölümünün diğer bölümlerden kendileri için bir adım daha önde olduğunu ifade eden İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu öğrencilere hitaben yapmış olduğu konuşmasında, “Özellikle insan yaşamıyla ilgili titizlik ve fedakârlık gerektiren bir meslek olması dolayısıyla Hemşirelik mesleği çok önemlidir. Sağlıkta ekip çalışmasının en önemli alanıdır hemşirelik. Bugün o temiz üniformalarınıza kavuşacaksınız. Hemşirelik; dayanaklılık, empati, şefkat ve insan sevgisi gerektiren çok zor bir meslek. Hemşireler hastanenin en güvenilir ve en güler yüzlüsüdür. Sizler zaten tüm bunları bilerek bu mesleği seçtiniz. Tüm bu değerleri ve iletişimi çok iyi kullanın. Çünkü önemli olan ne söylediğiniz değil, kelimeleri nasıl kullanacağınız. Bu önemli günde fedakârlığı ve anaçlığı yansıtan ve Çanakkale Savaşı’nda askerlerin hemşire annesi olan ilk Türk kadın Hemşire Safiye Hüseyin’i de saygıyla anıyorum. Bununla birlikte beyaz önlükleriyle mesleğinizde parlayacak olan siz değerli öğrencilerimizle de gurur duyuyorum” dedi.

“Önemli sorumluluklarınız var”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmasında 12 Mayıs’ın önemine değinen İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Cüneyt Ulutin ise, “Hemşireler günü Florence Nightingale’in doğum günü olarak belirlenmiştir. Bu günün seçilmesinin çok anlamlı bir nedeni vardır. Nightingale, hastalara olan bağlılığıyla gece elinde lambasıyla onlara bakım yapmıştır. Siz de onun gibi elinize aldığınız ışığı daha da özenle büyüterek, bunu yapacaksınız. Birinci sınıftaki öğrencilerimiz beyaz bir güvercin gibi aldıkları teorik bilgileri uygulama alanında yeni bir başlangıç yapacaklar. O beyaz önlükler size önemli sorumluluklar yüklüyor. Aynı şekilde yuvadan uçup gidecek dördüncü sınıflar da burada hocalarından alacak oldukları bilgi ışığıyla mesleğe ilk adımlarını atmış olacaklar. Bunun yanı sıra aileler, sizler çocuklarınızı bizlere emanet ettiniz ve bugün onların birer hemşire olduğuna şahit olacaksınız. Hepinize şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Şeyda Saydamlı, “Sağlık sistemimizin merkezine insanı almak zorunda olduğumuzu vurguladı ve şunları söyledi: “Bu meslekle, her yönüyle insanı görmemiz tanımamız mümkün olabilmektedir. Hasta yatış sürelerinin azalmasına, daha az tıbbi girişim bulunmasına uygun tedavi başlatılmasına bu bağlamda destek olmalıyız. Hemşirelerin, hastaların değerlendirip izlenmesinde de önemli rolleri vardır. Hemşirelerin hastalara verdiği bakım ile memnuniyet sağlanmış olacaktır. Bakım olmadığı zaman kaliteli bir hizmetten söz etmek mümkün olmayacaktır” dedi.

Törende mezun olmuş öğrenciler de meslek hayatına geçiş yapacak arkadaşlarına tavsiyelerde bulundu. Konuşmaların ardından, birinci sınıf öğrencileri beyaz önlüklerini giyerken, dördüncü sınıf öğrencileri ise elindeki meşalelerle hocalarından ışıklarını aldı.

Bu yıl Uluslararası Hemşireler Birliği’nin tüm dünya hemşirelerine verdiği tema “Sağlıklı Olmak İnsan Hakkıdır” idi. Törenin ardından verilen temayla ilişkili olarak İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesinde “Bakım için Hemşirelere Güven” başlıklı bir panel düzenlendi.