Prof. Dr. Gül Baktır Bireyselleştirilmiş Tedavi Hakkında Bilgiler Verdi

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesinde Multidisipliner Toplantıların 5’incisi düzenlendi. Eczacılık Fakültesi Farmokoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Baktır, ‘Bireyselleştirilmiş Tedavi’ hakkında bilgiler verdi.

Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda yapılan etkinlikte ‘Geleneksel Reaktif Tedavi’ yöntemleri masaya yatırılarak, ‘Bireyselleştirilmiş Tedavi’ yöntemlerinin önemine vurgu yapıldı. Prof. Dr. Baktır, tedavinin kişiye özel olduğunun altını çizerek “Geleneksel reaktif tedavide bir şeyler yapıyoruz, hastada reaksiyon görüyoruz bu reaksiyona göre başka bir şey daha yapıyoruz. Etkili olmazsa başka bir ilaç daha ekliyoruz. Dolayısıyla bu geleneksel tedavi şekli tamamen ampirik. Artık yavaş yavaş 2000’li yıllarda görüyoruz ki tek beden herkese uymuyor. Biz tek beden herkese uyar yaklaşımını kullandığımız zaman bu başarısızlıkla sonuçlanıyor. Bireyselleştirilmiş tedavide, hastanın genetik profiline göre tedavi sağlanması mümkün” dedi.

Farmakogenetikten Farmakogenomiye geçişi ele alan konuşmacı, Advers İlaç Reaksiyonlarının Ölüm Nedeni Sıralaması sonuçlarında 6.sırada yer aldığını da ekledi.