Tıp Fakültesi Öğrencilerine İlk Dersi Dekan Prof. Dr. Demir Budak Verdi”

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. Sınıf öğrencilerine ilk dersi veren Dekan Prof. Dr. Demir Budak, tıp mesleğini, mesleğin özelliklerini ve etik değerlerini çok iyi anlamaları gerektiğini öğütleyerek, “Unutmayınız; Tıp bir bilim dalı, hekimlik ise sanattır. Bu sanat, usta-çırak eğitimi ile ustasından öğrenilir” dedi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Demir Budak’ın verdiği ilk derse Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Emir Tan, Prof. Dr. Ayşegül Topal Sarıkaya ile dekanlar ve öğretim üyeleri de katıldı. Konuşma süresince kendisini can kulağı ile dinleyen öğrencilere öğütlerde bulunarak başarılı bir hekim olmanın püf noktalarını anlatan Prof. Dr. Demir Budak, “Ustalarınız olan hocalarınızı iyi dinleyin, dikkatli bir gözlemci olun, çok ve verimli çalışın, araştırmalardan, gelişmelerden kopmayın ve tıbbi literatürü düzenli bir disiplin içinde izleyin” diye konuştu.

“Mesleğinizi severek yapın”

Öğrencilere mesleklerini her durumda sevmeleri gerektiğini anlatan Prof. Dr. Demir Budak şöyle konuştu: “Ne denli yorgun ya da yoğun olsanız dahi her durumda mesleğinizi yüksünmeden ve severek yapın. Bu temel koşul daima rehberiniz olsun. Unutmayınız; Tıp mesleğinde hatasız, eksiksiz bir hizmet sunumu ve mükemmeliyet esastır. Bu gerçek doğrultusunda çalışacak, yetişecek, mesleğinizde daima en iyisi olabilmeyi hedefleyeceksiniz. Mesleğinizin amacını, önemini, evrenselliğini ve yüceliğini asla aklınızdan çıkarmayacak ve daima hak ettiği çizgide yürüyeceksiniz. Tıp fakültesine adım attığınız bu andan itibaren mesleki sorumluluğunuz başlamaktadır. İnsanlığa hizmet yarışında göreviniz bayrağı daima ileriye taşımak olacaktır.”

“Doktor bir bilim adamıdır”

Konuşmasında doktorluğun bir bilim alanı, doktorların ise bilim adamı olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Demir Budak şöyle devam etti: “Doktor olup, ben çok para kazanacağım, zengin olacağım vs. gibi düşünceler taşırsanız, biliniz ki; hekimlik mesleğinin ruhuna ve tüm fertlerine, en hafif ifadesi ile ayıp etmiş olursunuz. Doktor bilim adamıdır. Bilim adamı olarak eğitilir ve yetiştirilir. Çünkü bilimsel olarak düşünecek, yöntem ve tetkikleri bilimsel olarak değerlendirecek ve bilimin gerektirdiği disiplin içinde uygulayacaktır. İyi bir hekim; beş duyusu ile elde ettiği verileri bilgi ve becerisi ile harmanlamayı başarmalı, ancak, tümünü sevgi, şefkat ve iyilik ağı ile örebilmelidir. Tıp amblemimizdeki yılanın simgelediği gibi, kuşkucu ve sorgulayıcı olmalı, ancak; daima yapıcı ve olumlu düşünmelisiniz. Yaşama sevinci dağıtmalısınız. Hekimlikte olumsuzluğa ve karamsarlığa yer yoktur. Zira karamsarlık mutsuzluğun, mutsuzluk ise başarısızlığın davetiyesidir.”

“Doktorluk meslek, hekimlik yaşam biçimidir”

Prof. Dr. Demir Budak konuşmasında doktorluk ve hekimliğin ayrımına da değinerek “Doktorluk bir meslek, hekimlik ise bir yaşam biçimidir. Hekimlik kadar kutsallığı hak eden bir meslek yoktur” dedi. Prof. Dr. Demir Budak şöyle devam etti: “Çevrenizi sevdiklerinizle doldurun. Aileniz, kedi, köpek, kuş, balık, bitkiler… Tadını çıkarın. Sevdiğiniz insanlara onları sevdiğinizi söyleyin. Her fırsatta sevdiğinizi hissettirin. Hiç unutmayın ki yaşam, aldığınız soluklarla değil, soluk kesen anlarla ölçülür. Hayat üzerinize hep toprak atacaktır. Her türlü yük ile kuyudan çıkmanın sırrı, bu yükü silkeleyip bir adım yükselmektir. Prof. Dr. Mine Küçüker’in de dediği gibi; Unutmayınız ki; Mutlu olmak, tıpkı piyano çalmak ya da top oynamak gibi öğrenilebilir bir şeydir.”

Prof. Dr. Demir Budak’ın zaman zaman anılarına da yer verdiği konuşmasında keyifli anlar yaşandı.

DESTEK