Gazeteci – Yazar Turan Kışlakçı Konuğumuz Oldu

Gazeteci – Yazar ve Türk-Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesinin konuğu oldu. Kışlakçı İranlı Filozof Daryush Shayegan’ın ‘Yaralı Bilinç’ ve ‘Melez Bilinç’ yaklaşımlarına ve Cemal Kaşıkçı olayına değindi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İktisadi ve İdari bilimler Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Hüdayi Sayın, derslerde İranlı Filozof Daryush Shayegan’ın ‘Yaralı Bilinç’ ve ‘Melez Bilinç’ yaklaşımları hakkında öğrencileri bilgilendirdiklerini ifade ederek, “Bugün konumuz Shayegan’ın yaklaşımları üzerinden Ortadoğu toplumlarını anlamaya çalışmak. Konuğumuz Turan Kışlakçı’dan konuya ilişkin detaylı bilgiler edineceğiz” dedi.

Öğrencilerle bir araya gelen Gazeteci Yazar, Yaralı Bilinç ve Melez Bilinç ekseninde Ortadoğu’yu anlama ve tanımanın önemine işaret ederek, “Bu iki düşüncenin Ortadoğu’daki topluma yansımaları nasıl? Ortadoğu toplumunu nasıl tanıyacağız? Ortadoğu’yu tanımak Batı’yı tanımak kadar mühim bir şey. Birbiri ile etkileşim içinde olan iki toplumdan bahsediyoruz. Bugün modern çağda bu yüzyılda Batı’yı tanımak ne kadar mühimse, Ortadoğu’yu, bu coğrafyayı da tanımak o kadar mühimdir. Bunun sosyolojik, ekonomik, toplumsal birçok yanı vardır“ dedi.

Sözlerinde İranlı Filozof Daryush Shayegan‘ın ‘Yaralı Bilinç’ ve ‘Melez Bilinç’ kavramları hakkında kavramsal bilgilere yer veren Kışlakçı, öğrencilerin ve akademisyenlerin sorularını yanıtlayarak Ortadoğu Coğrafyasına ve Cemal Kaşıkçı olayına değindi.

Kışlakçı, yaşanan olayları ilgili coğrafyanın kültürüne bakarak okumak gerektiğini vurgulayarak ”Cemal Kaşıkçı Ortadoğu’nun bilinen ünlü gazetecilerinden biridir. Her toplumu okurken farklı okumak gerekir. Kültürler çok farklıdır. Cemal Kaşıkçı Körfez bölgesinin yetiştirdiği 80 sonrası çıkmış 10 gazeteciden biridir. Bu coğrafyayı bilen en iyi düşünürlerden biridir. Hem gazetecidir hem de bölgedeki entelektüel aydınlardan birisidir. Türkiye bu Cemal Kaşıkçı olayında hedefin ne olduğu cevabını arıyor. Hedef, buradaki muhalifleri korkutmak ya da Türkiye turizmini olumsuz etkilemek olabilir” dedi.