Prof. Dr. Hacısalihoğlu, “Hocalı bir vicdan yarasıdır”

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ Bölgesindeki Hocalı Kasabası’nda 26 yıl önce Ermeni kuvvetleri tarafından vahşice katledilen 613 kişi, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesinde düzenlenen ‘Hocalı’ya Adalet Haftası’ etkinliğiyle anıldı. Türk coğrafyasına birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği konferansta konuşan Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, “Hocalı bir vicdan yarasıdır” dedi.

Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda düzenlenen ‘Hocalı’ya Adalet Haftası’ etkinliğine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Milli Savunma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, AK Parti Milletvekili Suat Önal, Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Konsolosu Yadulla Paşayev, Makedonya Milletvekili Enes İbrahim, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Eski Milletvekili Elövset Agalarov, Azerbaycan Demokrasi ve İnsan Hakları Enstitüsü Başkanı Ahmet Şahidov, Rauf Denktaş Düşüncelerini Yaşatma Derneği Başkanı Latif Akça, Gençlik İçtimai Birlik Başkanı Farid Şahbazlı, İstanbul Hocalı Programları Genel Koordinatörü İsmail Hakkı Şener ve İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Şeyhmus Ortakaya katıldı.

Anma etkinliğinde yapılan konuşmaların ortak mesajı "tek millet iki devletiz" oldu.

"Kardeş ülke Azerbaycan'ın her zaman yanındayız"

Türkiye'nin uluslararası platformlarda her zaman Azerbaycan'ın yanında olduğuna değinen Ak Parti Milletvekili Suat Önal, Hocalı soykırımının tarihsel gerçekliği üzerinden hatırlatmalarda bulunarak, "Resmi kaynaklara göre 613 sivil katledildi. Gayri resmi kaynaklara göre ise 1300'ün üzerinde kişinin katledildiği biliniyor. Hocalı’da katledilen kardeşlerimize Allahtan rahmet diliyorum ve bu katliamı yapanları da lanetliyorum. Bu katliamla birlikte uluslararası hukuk ihlal edilmiştir. Ne yazık ki bu soykırımın uluslararası bir cezai yaptırımı olmamıştır. Ancak bizler Türkiye olarak dost ve kardeş ülke Azerbaycan'ın haklarını uluslararası platformlarda savunuyoruz ve savunmaya da devam edeceğiz. Yaşanılan bu savaşla birlikte Azerbaycan topraklarının beşte birlik bir bölümü resmen işgal edilmiştir. Bu durum yalnızca Azerbaycan'ın değil ayrıca bizleri de çok yakından ilgilendiren bir durumdur. Dolayısıyla tüm dünya üzerindeki soydaşlarımızın sorunu bizlerinde sorunudur" dedi.

“Hocalı bir vicdan yarasıdır”

“Bir medeniyet, başkalarının medeniyetine göz koyulmadığı sürece medeniyettir” ifadelerinde bulunan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu ise, bu yıl üçüncüsünün gerçekleştiği bu programa ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduklarını dile getirerek, "İnsanlık bugün aslında bir tükenişi yaşıyor. Medeniyet ve medeni insan başkasının acılarını duyandır. Hocalı bir vicdan yarasıdır. Her yara kapanır ama vicdan yarası kapanmaz. Dünyanın görmezden geldiği bu vahşeti bizler ne görmezden geleceğiz ne de susacağız. Türkiye her zaman bütün mazlumların sesi olmuştur. Bu zulümlerin olmaması için Türk coğrafyasında birlik ruhunun yaşanması gerekiyor. Çünkü Milletler vatanını kaybettiğinde yok olmaya mahkûm olurlar. Bunun için Türkiye olarak her zaman direndik ve bugün de direniyoruz” dedi.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Şeyhmus Ortakaya, katliama uluslararası toplumların duyarlılık göstermesi gerektiğini belirterek “Çocukların, kadınların ve yaşlıların alçakça öldürüldüğü bu olayı İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi olarak kati surette kınadığımızı buradan belirtmek istiyorum. Bu insanlık dışı katliamın acısını her zaman yüreğimizde hissediyor, Azerbaycanlı kardeşlerimizin acılarını paylaşıyoruz. Hocalı Katliamı, tüm insanlığın ders çıkartması, yaşanan trajediye ilişkin bir vicdan muhasebesi yapması gereken önemli bir olaydır. Vicdanlarımızda en ağır cezaya mahkûm ettiğimiz bu katliama; uluslararası toplumların da gereken duyarlılığı göstermesini bekliyoruz” dedi.

Hocalı’ya Adalet Haftası’ etkinliği Azerbaycan Sanat Akademisi Koordinatörü Aybeniz Haşimova'nın öncülüğünde akademi öğrencilerinin müzik resitali ve plaket töreninin ardından sona erdi.