Judo Kulübünden Anlamlı Etkinlik

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Judo Kulübü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Haftası kapsamında personele yönelik ‘Temel Savunma Eğitimi’ düzenledi.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününün anlam ve önemini Judo Felsefesi ile harmanlayarak, toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı artırmayı amaçlayan Judo Kulübü, Kulüp Danışmanı ve Antrenörü Emine Baştağ, Kulüp Başkanı Rumeysa Durmuş ve Kulüp Üyesi Rana Yıldırım ile birlikte personele kendilerini savunabilmeleri için çeşitli hareketler ve teknikler öğretti.

“En büyük darbe düşerken alınıyor”

Katılımın oldukça yoğun olduğu etkinlikte, Kulüp Danışmanı ve Antrenörü Baştağ, Judo’da düşme tekniklerinin önemine dikkat çekerek “Ev kazalarında olsun, dışarıdaki sakatlanmalarda olsun en büyük darbe düşerken alınıyor ve ölümlere kadar varıyor. Düşme teknikleri her insanın öğrenmesi ve bilmesi gereken bir konudur. Düşüşlerde en büyük risk beyin kanaması ve kırıklardır, çünkü insanlar nasıl düşeceğini bilmiyor” dedi.

Judo felsefesi nedir?

‘Yumuşaklık Yolu’ anlamına gelen Judo, Ju ve Do hecelerinin birleşiminden oluşur. Ju, yumuşaklık, esneklik, kibarlık, nezaket; Do ise yol, prensip, düşünce anlamlarını taşır. Ju’nun içinde teknik ve fizik eğitimi vardır. Kaba kuvvete yer yoktur. Do, işin tamamen felsefesidir. Ruh eğitimini içerir. Judo ustaları öğrencilerine, eğitim süreci içinde doğruluk, nezaket, sabır, sevgi ve saygı kavramlarını öğretir. Zekâyı geliştirici eğitim verir, ahlak hislerini kamçılar. Böylece kendine güven, nefse hâkimiyet ve konsantre olabilme duyguları geliştirilir. Judo’da beden ve ruh gelişimi beraberce ele alınır.