Kan Bağışı ve Aferez Konferansı Düzenlendi

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı, ‘Kan Bağışı ve Aferez’ isimli bir konferans düzenledi.

Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda 2.sınıf öğrencilerinin proje dersi kapsamında yapılan etkinliğe, Türk Kızılayı Avrupa Bölge Kan Merkezi adına Dr. Deniz Özbek katıldı.

Konferansın sunumunu Dr. Öğr. Üyesi Süheyla Yazıcıoğlu, açılış konuşmasını ise Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşegül Topal Sarıkaya yaptı.-

Prof. Dr. Sarıkaya Aferez işleminin hastalar açısından önemine değinerek sözlerinde “Aferez basitçe, trombositlerin kandan ayrılıp kanın geri kalanının donöre tekrar geri verilmesi işlemidir. Bu işlemin, başta lösemi olmak üzere pek çok hematolojik hastalığın tedavi sürecinde önemli bir yeri bulunuyor. Diğer kan bağışlarından farklı olarak süreç biraz uzun sürüyor fakat sağlıklı insanlar için eğer ki bir hastaya şifa olacaksa 1 saatlik bir sürenin hiçbir önemi yok. Hepimiz bu işin farkındayız ve gerektiğinde de bağışta bulunmaktan kaçınmamalıyız” ifadelerine yer verdi.

Türk Kızılayı Avrupa Bölge Kan Merkezi adına kürsüye davet edilen Dr. Deniz Özbek, önce kan bağışı işlemi hakkında öğrencilere bilgiler verdi. Konuşmacı sunumunun ilk yarısında; kan bağışı reddi, kan bağışçısı seçmenin amaçları ve kan bağışının temel ilkeleri konularına değindi.

Dr. Özbek sunumunun ikinci yarısında ise Aferez konusunu ele alarak tromboferez donör seçimi ve aferez işleminin detaylarına değinerek öğrencileri bilgilendirdi.

Konferansın sonunda Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ömer Bender Dr. Özbek’e teşekkür belgesi takdim ederken Dr. Öğr. Üyesi Süheyla Yazıcıoğlu ise bir buket çiçek takdim etti.