“Mucha’nın Kadınları” Sergisinin Açılışı Büyük İlgi Gördü

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Fuayesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinlikleri kapsamında “Mucha’nın Kadınları” sergisinin açılışı yapıldı.

Açılışa İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Alev Ofluoğlu, Rektör Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, rektör yardımcıları, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Küratörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Ümran Özbalcı Aria’nın yaptığı, Çek ressam ve grafik sanatçısı Alphanso Mucha’nın çalışmalarından oluşan sergiyi Grafik Tasarım 2. Sınıf öğrencileri hazırladı.

Tuval üzerine dijital baskı ve akrilik tekniğinde yapılan çalışmalar, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Fuayesinde 15 gün boyunca sergilenecek.

Alphanso Mucha Hakkında

Mucha; resimler, posterler, reklam afişleri ve kitap çizimlerinden oluşan zengin bir ürün yelpazesi sunarken aynı zamanda mücevher, halı, duvar kağıdı ve tiyatro setleri de hazırlamıştır. Çalışmaları daha sonra Art Nouveau stili olarak anılacak olan ekole dahildir. Mucha'nın çalışmaları genellikle Neoclassical bir tarzda giyinmiş güzel sağlıklı kadınları resmeder. Arka planda genellikle girift çiçek desenleri betimlenir ve bazen bu çiçekler kadınların başlarında bir hale şekline dönüşür. Sanatındaki Art Nouveau tarzı çoğunlukla taklit edilmiştir. Ama, Mucha hayatı boyunca bu tarzdan uzak kalmaya çalışmıştır. Daima sanatının herhangi bir moda akımından ziyade içten gelen bir stilistik form olduğunu belirtmiştir. Sanatın sadece ruhani mesajı iletmek için var olduğunu iddia etmiştir.