Rektörümüz Oryantasyon Günleri Kapsamında Yeni Öğrencilerimizle Tanıştı

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Oryantasyon Günleri kapsamında fakülteye bu dönem yerleşen öğrencilerle tanışma toplantısı düzenledi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyelerinin de katıldığı buluşmada öğrencilere hitaben konuşan Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, üniversitelerin bilim ve üretim yuvası olduğunu hatırlatarak “Üniversiteler ve üniversiteliler değer üretendir, araştırandır, sorgulayandır, ürettiklerini paylaşandır, peşine düşendir. Sadece kendi coğrafyası için değil bütün küre için dertlenendir, insanlık adına uğraşandır. Burası bir üretim merkezidir“ dedi. Üniversitede bir dönemin 14 hafta olduğunu, ancak bilgi edinmenin asla bu 14 hafta ile sınırlı olmaması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Hacısalihoğlu şöyle konuştu: “Dersleriniz 14 haftalık buluşmalarla yürüyecek. Derslerin güzel ve iddialı isimleri var ama 14 haftayla sınırlı. Uluslararası terimler, ekonomi, makroekonomi, uluslararası lojistik… Bütün bunlar alt başlıklarıyla çok önemli. Ancak hayatın da büyük ölçüde kendisi zaten… Dolayısıyla oldukça sofistike, oldukça sosyal alanların bir gerçekliği olarak da çok bileşenli alanlardır. O açıdan bilgi edinmeyi 14 hafta ile sakın sınırlamayın. Burada yapılan her türlü entelektüel buluşmaya zaman ayırın, bana veya hocalarınıza başvurun, sizleri bilgilendirelim. Yapılan tüm etkinliklere katılmaya çalışın. Sizler üzerinde İz bırakacak tortu bırakacak bir cümlenin bile çok büyük önemi olduğunu göreceksiniz.”

“Üniversite Öğrencisi Kalibresi Yüksek Soru Sorandır”

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu konuşmasında üniversite öğrencilerinin soru sorma kapasitesinin yüksek olması gerektiğine değinerek şöyle devam etti: “Üniversite öğrencisi soru sorandır, kalibreli soru sorandır. Zira soru sormak da büyük bir iştir. Üniversite hocaları donanımlıdır, birikimlidir, üniversite öğrencileri de o donanımdan istifa edendir, edebilendir. Ama aynı zamanda o hocanın da o donanımını birikimini güncellemesini sağlayandır. Üniversite hocası öyle çok kolay sınıfınıza gelemeyendir. Bilmelidir ki, öğrencilerden kalibresi yüksek sorular gelir. Hepimiz sosyal bilimlerin içindeyiz, son derece hızlı, son derece dinamik, gelişmeye açık, yenilenmesi gereken, sürekli okunması, dünyadan haberdar olunması gereken alanlar bunlar. O açıdan bu görev de size düşüyor. Burayı sizler bizzat isteyerek, tercih ederek geldiniz. İstediğiniz şeyden azami sonuna kadar yararlanmasını bilin. Burada çıtayı belirleyecek olan da sizsiniz.”

“Okuma Alışkanlığınızı Güçlü Tutun”

Konuşmasında okumanın önemine de değinen Rektör Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, “21. yüzyılda insanlığın müthiş keşifleri var, ama bir şeyin yerine konulabilecek başka bir keşif olmadı, o da okumak. Kuvvetli soru sorabilmeyi, özgüveninizi artırmayı, toplumla iç içe girebilmeyi, hayatla barışık olmayı ve hayatın zorluklarını yenebilmeyi, başarmayı sağlayacak başka mucizevi bir çözüm yok bana göre. Bu nedenledir ki, okuma alışkanlığınızı güçlü tutun ve sürekli okuyun” diye konuştu.

DESTEK