Üniversitemiz 2. Alzheimer Kongresi’ne Ev Sahipliği Yaptı

2. Alzheimer Kongresi, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi (İYYÜ) İş Sağlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi (YENİSARUM) ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından düzenlendi.

Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda yapılan ve toplamda üç oturumdan oluşan kongreye, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşegül Topal Sarıkaya ve Prof. Dr. Emir Tan ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Sarıkaya: “2050 yılında Alzheimer’li hasta sayısı 73 milyona ulaşacak.”

Açılış konuşmasını İYYÜ Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Topal Sarıkaya yaptı. Prof. Dr. Sarıkaya Yaşam süresinin uzaması ile birlikte artan yaşlı nüfusta, bu yıl itibari ile yaklaşık 47 milyon insanın Alzheimer hastalığından etkilendiğini, 2050 yılında ise bu sayının 73 milyona ulaşacağını ifade ederek, “Hastalığın fizyolojisi, genetiği, psikolojisi, beslenme ve metabolizması, bakımı, sporu gibi konularda değerli 12 araştırmacı bilgilerini bizimle paylaşacak ve hastalık hakkında genel bir bilgiyle günü bitireceğimizi düşünüyorum” dedi.

Kongrenin Onursal Başkanı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, yaptığı konuşmada “Bugün aslında dipsiz bir kuyunun bir basamağını çıkmak için bir araya geldik. İnşallah bu basamakları tırmanarak bahsi geçen 73 milyon hastaya ulaşmadan bir çözüm, hasta yakınları için de bir teselli bulma çabasını gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

Prof. Dr. Ünal: “Alzheimer, 65 yaşından sonra %5-11 oranında görülmektedir”

Amaçlarının Alzheimer hastalığına farkındalık oluşturmak olduğunu ifade eden İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi İş Sağlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi (YENİSARUM) Müdürü ve 2. Alzheimer Kongresi’nin Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ünal, “Geçen sene bu kongrenin birincisini yaptık. Amacımız toplumda Alzheimer hastalığına farkındalık oluşturmaktır. Alazheimer’ın hepimizin hastalığı olduğu bilincini topluma yaymak istiyoruz. İstatistiklere göre 65 yaşından sonra %5-11 oranında görülmekte olan Alzheimer Hastalığına yakalanma riski, yaşın ilerlemesi ile artarak 85 yaşında neredeyse %50'leri bulmakta, her iki kişiden bir Alzheimer Hastalığına yakalanma riski ile karşı karşıya kalmaktadır” dedi.

Son yıllarda beyinde yeni nöron oluşumu ile ilgili yayınlar olduğunu belirten Prof. Dr. Ünal, “Düzenli fiziksel aktivite yapanlarda nörojenez denilen tabloyla yeni nöronlar geliştiriliyor. Böylece beynimiz kendi kendini yenileyebilecek. Ayrıca en büyük korkumuz olan unutkanlıkla başa çıkabilir ve günlük hayat aktivitelerimizi kaybetmeyecek hale gelebiliriz” şeklinde konuştu.

Akademisyenler 1.Oturumda Genetik, Yaşlılık ve Klinik Konularını Ele Aldı

Başkanlığını Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Demir Budak’ın yaptığı 1.Oturumda; İYYÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asiye Nurten, “Sağlıklı Bireylerde Nörofizyoloji ve Alzheimer Hastalarında Nörofizyolojik Değişiklikler” hakkında, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Prof. Dr. Ayşegül Topal Sarıkaya “Genetik Yapımız ve Alzheimer Hastalarında Genetik Değişiklikler” hakkında, Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, “Yaşlılık ve Alzheimer” hakkında ve son olarak İYYÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Vehbi Alpman “Alzheimer Hastalarında Nörolojik Değişiklikler ve Kliniği” hakkında katılımcılara önemli bilgiler verdi.

1. Oturumun sonunda İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, panelistlere plaketlerini takdim ederek teşekkürlerini sundu.

Akademisyenler 2.Oturumda Alzheimer Hastalığının Çeşitli Yönlerine Değindi

Kongrenin 2.Oturumunun başkanlığını Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Cüneyt Ulutin ve Dr. Sabahat Ural Yıldırım yaptı. 2. Oturumda, Prof. Dr. Ümit Zeybek, “Alzheimer, Beslenme ve Metabolizma Üçlüsü” hakkında, Hakan Farımaz “Alzheimerli Hastalarda Kurumsal Bakım, Alzheimer Hastaları ve Yakınlarına Yönelik Projeler” hakkında, Yenisarum Müdürü ve Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ünal, “Egzersiz ve Alzheimer Hastalığı” hakkında detaylı bilgiler paylaştı.

2.Oturumun sonunda SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadriye Banu Kuran panelistlere plaketlerini takdim etti.

Akademisyenler 3. Oturumda Alzheimer’lı Hastalarda Rehabilitasyon ve Egzersiz Konularına Değindi

Başkanlığını Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İmer Okar ve Füsun Kocaman’ın yaptığı 3. ve son oturumda, SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadriye Banu Kuran “Alzheimerli Hastalarda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon” hakkında, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Filiz Albayrak, “Alzheimerli Hasta Yakınlarının ve Bakıcılarının Sorunları” hakkında, Zeynep Erol Sultanoğlu, “Alzheimerli Hastalar İçin Özel Dizayn Edilmiş Mekanlar” hakkında, İYYÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ersi Kalfoğlu, Alzheimerli Hastalarda Sosyoekonomik Yaklaşımlar” hakkında konuklara bilgiler verdi.

Kongre, YENİSARUM Müdürü ve 2. Alzheimer Kongresi’nin Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ünal’ın son oturumun panelistlerine plaketlerini takdim etmesinin ardından sona erdi.