2016 Optik Konferansı Düzenlendi

Optisyenlik Bölümü Öğrencileri, Mesleğin Duayenlerinden Önemli Bilgiler Aldı

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Alev Ofluoğlu Salonunda 2016 Optik Konferansı düzenlendi. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Bölümü 2.Sınıf Öğrencilerinin organize ettiği etkinliğe katılım oldukça yoğun oldu.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından SHMYO Müdürü Prof. Dr. Ömer Bender, optisyenliğin tarihi gelişimi hakkında çeşitli bilgiler verdi. Prof. Dr. Bender, “Optisyen” kelimesini “Göz doktoru tarafından refraksiyon kusuru tanısı konmuş hastalara, reçetelerine göre görme bozukluklarının giderilmesi veya hafifletilmesi için kullanılan optik gereçleri (gözlük camı, çerçeve, kontakt lens, kozmetik lens vb.) hastanın yüz yapısına göre seçmesine yardımcı olan, camların çerçeveye montajını sağlayan hazırlayan ve kontakt ve kozmetik lenslerin uygulanmasında da bilgi sahibi olan kişidir” şeklinde tanımladı.

1940-41 yıllarında gözlükçüler hakkında çıkartılan kanun hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Bender, bu sene ilk mezunlarını vereceklerini ifade etti.

Mikrofonu devralan TOOMAD (Tüm Optik ve Optometrik Meslek Adamları Derneği) Genel Başkanı Abdullah Aydın, William Shakespeare’in hayat hikâyesi ile sözlerine başladı. İstatistiki verilerin önemine dikkat çeken Aydın, Dünya Sağlık Örgütü’nün göz sağlığına ilişkin yaptığı araştırmalardan bahsetti. Toplam görme engelli sayısının 44.800.000 olduğunu belirten Aydın, ülkemizde bu sayının 1.000.000 olduğunu ifade etti. Öte yandan dünya çapında 322 milyon kişinin görme konusunda yetersizlik çektiğini vurgulayan Aydın, önlenebilir körlüğün ortadan kaldırılması konusunda küresel girişimlere ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Kürsüye davet edilen Opmar Optik Genel Koordinatörü Sertaç Karaca, “Optik Mağazacılıkta Satış ve Pazarlama” konulu sunumunu yaptı.

Karaca, Opmar’ın tarihçesine değinerek, Türkiye’de gözlük gelişimi hakkında bilgiler verdi ve yabancı firmaların Türkiye pazarına giriş süreçlerine değindi. Karaca, kendi personellerine yatırıp yaptıklarını, haftanın 3 günü Türkiye çapındaki şubelerinin çalışanlarını İstanbul’a çağırarak eğitimler verdiklerini belirtti. Reklam konusunu ele alan Aydın, reklamların tüketiciyi bilinçlendirdiğini ve sektöre olumlu etkisinin olduğunu ifade ederek, sektörde güven ve hizmetin önemine değindi.

Öğrencilere çeşitli ipuçları vererek sunumunu bitiren Aydın, “mezun olur olmaz hemen şirket açmayın, birkaç yerde çalışıp deneyim kazanın” dedi.

Çay ve kahve arasının ardından konferans İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ayşe Merve Uyar’ın sunumu ile devam etti. Uyar, öğrencilerle birlikte yaptıkları istatistiki bir deneyin sonuçlarını paylaşarak birçok firmanın işini eksik yaptığının altını çizdi. Hedef belirlemenin önemini anlatan Uyar, bilginin güç olduğunu söyledi.

Konferansın son konuşmacısı Optik Mağazalar Sahibi Cemil Uluışık, mesleğin tarihine ve eğitimsiz kişilerin sektördeki yerlerine değindi. Kanun ve yasalar hakkında bilgiler veren konuşmacı, yaptığı bir video gösteriminin ardından mağaza açmak için gerekli olan belgeler ve resmi işlemlerden bahsederek sunumunu sonlandırdı.