Diyet-İş-Yenilik Konferansı

Diyet-İş-Yenilik Konferansı


İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Kulübü öğrencileri, "Diyet-İş-Yenilik" isimli konferansı organize etti. Açılışı SBF Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Ulutin yaptı.

Prof. Dr. Ulutin, genel anlamda bir diyetisyenin kariyer hayatında nelerle karşılaşacağını belirterek, bu tip toplantıların kariyer yolunda kişiyi pişirdiğini ve başarılarını artırdığını söyledi.

Beslenme ve Diyetetik Kulübü Başkanı 3.sınıf öğrencisi Aysel Erdem, diyetisyenlerin sağlık sektörünün önemli bir parçası olduğunu ve toplum sağlığına önemli katkılar sağladıklarını ifade ederek, daha önce aile içi organizasyonlar yaptıklarını ancak bu konferansla birlikte dışarıya açıldıklarını ve bugün aramızda 16 üniversiteden diyetisyenlerin bulunduğunu belirtti.

Banvit Firması Diyetisyeni Canan Aksoy, "Beyaz Etin Beslenmedeki Yeri ve Firma Diyetisyenliğine Dair Notlar" konulu sunumunu yaptı.

Aksoy, proteinlere ve proteinlerin görevlerine değinerek tavuk eti içerisinde yer alan besin değerleri hakkında bilgiler verdi. Konuşmacı, çocuk beslenmesine ve onların kaslarının yenilenmesi sürecine ilişkin de bilgiler vererek toplumun yetersiz ve düzensiz beslendiği ifade etti. Firma diyetisyenliğinin iletişime dayalı olduğunu belirten Aksoy, bilginin kişiyi güçlendirdiğini vurguladı.

"Piliç Eti ve Üretiminde Yanlış Bilinen Doğrular ve Firmanın Üretim Şekli" konulu sunumu için Banvit Kanatlı Koordinasyon Direktörü Veteriner Hekim Erdal Elmas kürsüye davet edildi. Banvit'in temelinin yem ticaretinden geldiğini belirten Vet. Elmas, Etlik Piliç üretimine ve yemleme sürecine değindi. Antibiyotik ve hormon konusu hakkında bilgiler veren konuşmacı, antibiyotik kullanımının hasta olan hayvanları tedavi etmek için kullanıldığını, tıpkı insanlarda olduğu gibi bunun da bir arınma süresi ve dozu olduğunu belirtti. Vet. Elmas, yıllardır sektörde olduğunu ve hormon kullanımı diye bir şeyin söz konusu olmadığını ifade ederek, bunun yasak olduğunun altını çizdi. Köy tavuğu ve organik yumurta konusu hakkında bilgiler veren konuşmacı, "organik" ürünlerin sertifikalı olması gerektiğini, çeşitli kanun ve talimatları yerine getirmiş olması gerektiğinin altını çizdi.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Angelos K. Sikalidis "Diyetisyenlikte Mesleki Gelişim ve Yurt Dışı Olanakları" konulu sunumu için kürsüye davet edildi. Yrd. Doç. Dr. Sikalidis, Türkiye'ye geliş sürecini, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesini neden seçtiğini anlatarak, Beslenme ve Diyetetik çalışanlarının uluslararası sektördeki yerleri hakkında önemli bilgiler verdi. İstatistiki verilere dayanarak Dünya nüfusunun hızla yaşlandığını belirten konuşmacı, yaşlılıkla birlikte hastalıkların da sayısının arttığını bu nedenle Beslenme ve Diyetetik Uzmanlarına çok ihtiyaç olduğunu söyledi.

"Sporcu Beslenmesi Diyetisyenliği" konulu sunumu için Milli Takımlar ve Beşiktaş A Takım Uzman Diyetisyeni Cenk Özyılmaz kürsüye davet edildi.

Özyılmaz, öğrencilere üniversite mezuniyeti ve kariyer basamakları hakkında bilgiler verdi. Bir diyetisyenin klinik anlamda kendisini geliştirmesinin önemine değinen konuşmacı, sporcularla çalışırken egzersiz fizyolojisinin çok iyi bilinmesi gerektiğini ifade etti. Antrenmana göre beslenme menüsü hazırlanması gerektiğinin altını çizen Özyılmaz, profesyonel sporcuların karaciğer, böbrek, kan testlerinin yapıldığını buna göre bilimsel veriler ışığında diyetler hazırlandığını söyledi. Antrenman öncesi ve sonrasında uygulanması gereken beslenme tipleri hakkında katılımcıları bilgilendiren Özyılmaz, teşekkürlerini ileterek kürsüyü Bakırköy Acıbadem Hastanesi Diyetisyeni Olcay Barış'a devretti.

Barış, hastaların teşhis ve tanılarına göre diyet uygulanması gerektiğini belirterek çalışma hayatı ve akademik hayat hakkında bilgiler verdi. Özel kurum ve devlet kurumları arasındaki çalışma farklarına değinen konuşmacı, etik değerlerin önemine işaret etti. Otoritere sadık kalınması gerektiğini belirten Barış, artık bilgiye ulaşmanın çok daha kolay olduğunu bu nedenle sürekli öğrenmeye açık olmak gerekliliğine vurgu yaptı.







Başa Dön

--