Eczacılık Günü Kutlandı

“Türkiye Eczacılık Haftası” kapsamında, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda “Eczacılık Günleri” Semineri düzenlendi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İmer Okar kürsüye davet edildi.

Prof. Dr. Okar, eczacıların reçetelerle ve hastalarla yaşadıkları sorunları, esprili bir dille ifade ederek, özverili olunması gerektiğinin altını çizdi. Eczane ve aktarlar arasında yaşanan mücadeleden bahseden konuşmacı, eczanelerin sektördeki rekabetten dolayı müşteri çekmek için yaşadıkları sıkıntılara da dikkat çekti. Sağlık ürünlerinin sadece eczanelerde olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Okar, tüm katılımcılara teşekkürlerini sunarak kürsüyü Eczacılık Fakültesi 3.Sınıf öğrencisi Şevval Baykara’ya devretti.

Baykara, Türkiye’deki eczacılığın gelişim sürecini tarihi bilgilere dayanarak anlattıktan sonra, Endüstri Eczacılığının geleceğini inovatif bir bakış açısıyla dile getirdi. Gelecekte “Moleküler Modelleme” yöntemi ile ilaç sektörünün gelişeceğini vurgulayan konuşmacı, “Klinik Eczacılık” konusuna da değindi.

Baykara, Selçuklular zamanında Anadolu’da yaşayan Şerafettin Sabuncuoğlu’nun horoz ve yılan üzerinde yaptığı ilaç deneyini anlatarak günümüzde klinik eczacılığın hak ettiği değeri bulamadığını söyledi.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Eczacılık Fakültesinin ilk mezunlarından olan Hilal Yağcı, geleceğin Eczacı adaylarıyla tecrübelerini paylaştı. Biyoloji ve kimya bilimlerini sevdiği için Eczacılığı seçtiğini belirten Yağcı, eğitim ve staj sürecini anlattı. Mezuniyetinin adından eczanesini nasıl açtığını öğrencilerle paylaşan konuşmacı, bürokratik işlemler hakkında da geleceğin eczacı adaylarına bilgiler verdi.

Kürsüyü devralan Uzman Eczacı Şeyma Horasan, 2010-2015 yılları arasında İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde yaşadıklarını anlattı. İşinin daha çok etkin maddelerle ilgili olduğunun altını çizen Horasan, bu nedenle dersi iyi dinlemenin önemine işaret etti. Staj süreci hakkında da bilgiler veren konuşmacı, eczane eczacılığının kendisini ifade etmediğini bu nedenle endüstri eczacılığını seçtiğini belirtti.

Eczacılık Fakültesi 4.Sınıf Öğrencisi Hatice Orhan, geçmişte Eczacılık Fakültesinin yapmış olduğu etkinlik ve projelerden örnekler gösterdi. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Eczacılık Öğrencileri Birliğinin (YYUPSA) organizasyonlarına değinen Orhan, AIDS VE HPV virüsleri hakkında farkındalık yaratmaya çalıştıklarını belirtti.

Eczacılık Günleri, İngiliz Dili ve Edebiyatı Öğrencisi Halil Seyhan ve Halkla İlişkiler Bölümü Öğrencisi Yusuf Hayıroğlu’nun müzik dinletisi ile sona erdi.