Empatik Themis Trafikte Semineri Düzenlendi

Engelli Bireylerin Yaşadıkları Sorunlar, Farklı Bakış Açılarıyla Ele Alındı

Trafikte Haklarım Derneği’nin düzenlediği Empatik Themis Trafikte Semineri Alev Ofluoğlu konferans Salonunda düzenlendi.

Derneğin kurucusu Yasemin Usta kuruluş hikâyelerinden bahsettikten sonra, trafik kurallarının ihlalinden kaynaklanan sorunlara değindi.

Usta, Türkiye’de yılda 10 Bin kişinin, Dünya’da ise 1 Milyon 240 Bin kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini ifade ederek, amaçlarının insanlara haklarını öğretmek olduğunu belirtti. Toplumsal farkındalığın önemine işaret eden konuşmacı, acıtasyon değil empati yaparak yol aldıklarını söyledi. 30 km/sa hızla meydana gelen bir çarpmanın 1.kattan düşme etkisi yaptığını, 90 km/sa hızla meydana gelen bir çarpmanın ise 10.kattan düşme etkisi yaptığını belirten Usta, emniyet kemerinin önemine de değindi.

Boğaziçi Üniversitesi Çeviri Bilimi Öğrencisi Faruk Demir (Görme Engelli) engelli bireylerin yaşadıkları terminoloji sorunları hakkında izleyicileri aydınlattı. Demir, beyaz bastonun görme engelliler için bir enstrüman olduğunu ve çevrede beyaz rengin bir farkındalık yarattığını ifade etti. Görme engellilerin dirseklerinin tutulmasının sağladığı teknik faydaları anlatan Demir, özellikle trafikte kendilerine yardım etmek isteyenlerin bunu sormaktan çekinmemeleri gerektiğini söyledi.

Derneğin kurucusu Yasemin Usta, salondan seçtiği bir kişiye siyah bant takarak, görme engeline karşı bir empati kurulmasını sağladı.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü Öğrencisi Mustafa Furkan Yılmaz (Bedensel Engelli) “iletişime açığız, samimi olun gelin bizimle konuşun” dedi. Engelli kaldırımları ve engelli asansörleri konusuna değinen Yılmaz, araçların ve yayaların kendilerine ayrılan bu yerleri işgal ettiklerini bu nedenle seyahat etmekte zorlandıklarını dile getirdi.

Yrd. Doç Dr. Nizar Aslan, seminerin anlam ve önemine işaret ederek, Yasemin Usta’ya teşekkürlerini iletti. Yrd. Doç. Dr. Aslan, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesinde bir “Engelli Kulübü” kuracaklarını ifade etti. 62-65 yıllarında engelli bireylerin dışarı dahi çıkamadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Aslan, günümüzde empatinin benimsendiğini söyledi.