“Meme Kanserinde Farkındalık” Konulu Konferans Düzenlendi

Konferansta Erken Teşhisin Önemine Vurgu Yapılarak, İstatistiklerin Ciddiyetine İşaret Edildi

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ameliyathane Hizmetleri Programı 2.Sınıf Öğrencileri, proje dersi kapsamında bir konferans düzenledi. Alev Ofluoğlu Salonunda gerçekleşen “Meme Kanserinde Farkındalık” konulu konferansa SHMYO Müdürü Prof. Dr. Ömer Bender, Meme Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cem Yılmaz ve Best FM Radyo Programcısı Cem Arslan konuşmacı olarak katıldı.

Konferansın açılışını yapan Prof. Dr. Bender, meme kanserinin toplumsal bir sorun olduğunu ifade ederek, kansere yakalananların istatistiklerinin çok yüksek olduğunu belirtti. Erken teşhiste %100’e varan bir tedavi uygulamasının mümkün olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bender, meme kanserinde farkındalığın hayat kurtaracağını vurguladı.

Mikrofonu devralan Meme Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cem Yılmaz, Türkiye’nin meme kanserindeki tedavi kapasitesine değindi. Jerri Nielsen’in hayat hikâyesinden yola çıkarak meme kanserinde toplumsal farkındalığa gönderme yapan Op. Dr. Yılmaz, Nielsen’in Güney Kutbunda imkânsızlıklar içerisinde kitaplardan edindiği bilgilerle çevresindeki kişileri eğiterek kendisini ameliyat ettirip kanserden kurtulduğunu ve bu ameliyatın ardından 9 yıl daha yaşadığından söz etti.

Op. Dr. Yılmaz, İstanbul’da her 4 kilometrelik bir alanda 24 adet mamografi cihazının olduğunun altını çizdi. Çeşitli fotoğraflarla hastalığın seyrini gösteren Op. Dr. Yılmaz, meme kanserinden korunmak için “Önce Akıl” dedi.

Kürsüdeki yerini alan Best Fm Radyo Programcısı Cem Arslan, radyoda bazı konularda farkındalığa önem verdiklerini belirterek insanlara bilinç aşılamaya çalıştıklarını söyledi. İnsanlarda kanseri kendilerine yakıştıramama durumu olduğunu ifade eden Arslan, bazı hastalıklar bazı insanları ziyaret etmez gibi bir algı olduğunu bunu kırmaya çalıştıklarını belirtti. “Bir kadın ne kadar akıllı, donanımlı bilinçli olursa ileride çocuğuna da bunu aktaracaktır” diyen Arslan, duş alırken, giyinip soyunurken meme kontrolü yapılmasının önemine işaret etti.

Katılımcılar, akademisyenlerin ve öğrencilerin sorularını yanıtladılar.