Sağlık İçin Tıbbi Laboratuvar Paneli Düzenlendi

Geleneksel Dünya Laboratuvar Tekniker ve Teknisyenleri Günü Panelinin bu yıl beşincisi düzenlendi. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ömer Bender, panelin açılışını yaptı. Prof. Dr. Bender, yaş ilerledikçe tıbbi laboratuvar tekniklerine ihtiyacın daha çok arttığını belirterek hastalık teşhisi, tedavisi ve sonrasındaki süreçte Tıbbi Laboratuvar Tekniklerine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Bir laboratuvar teknisyeninin günlük çalışma planından bahseden Prof. Dr. Bender, tüm çalışanlara teşekkür ederek mikrofonu SHMYO Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Program Başkanı Yrd. Doç. Dr. Süheyla Yazıcıoğlu’na devretti.

Yrd. Doç. Dr. Yazıcıoğlu, 30 yılı aşkın bir süredir tıbbi laboratuvarlarda çalıştığını belirterek “sektöre pırıl pırıl gençler yetiştirmek hepimizin görevi, sağlık usta çırak ilişkisidir” dedi. Laboratuvar ortamlarının kurallı - kuralcı çalışmayı gerektiren yerler olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Yazıcıoğlu, “Laboratuvar iş gücü, emek, çalışmak demektir. Hastalıkta ve sağlıkta ne zaman istenilirse tıbbi laboratuvar teknikleri çalışanları her zaman yanınızda olacaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Paneli yöneten Yrd. Doç. Dr. Asuman Karaman, sözü Centro Laboratories / Biruni Laboratuvarı Planlama Müdürü Bilge Arı Turhan’a verdi.

Turhan, uzun yıllar yöneticilik yaptığını şimdi ise kalite ve planlamadan sorumlu olduğunu belirterek, “Laboratuvar” kelimesinin anlamına değindi. Biruni Laboratuvarlarının tarihçesi ve şubeleşme süreçleri hakkında öğrencilere bilgiler veren Turhan, ekiplerinin 250 kişi olduğunu ifade etti. Tıbbi kararların %80’inin laboratuvar verilerine dayanarak verildiğinin altını çizen Turhan, akreditasyon konusunun önemine dikkat çekerek konuşmasını sonlandırdı.

Kürsüyü devralan İstanbul Adli Tıp Kurumu Kimya İhtisas Dairesi çalışanı Kimya Mühendisi Oya Yeter, adalet bakanlığına bağlı çalıştıklarını belirterek, kurumda üç ayrı ihtisas dairesi olduğunu söyledi. Morg İhtisas Dairesi, Kimya İhtisas Dairesi ve Biyoloji İhtisas Dairelerinin çalışma alanlarına değinen Kimya Mühendisi Yeter, kullanılan teknik ve metotlar hakkında öğrencilere bilgiler vererek kürsüyü devretti.

Türk Kızılayı Avrupa Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. İpek Sarıkaya, bir insanın neyi neden yaptığını bilmesi ve samimi olması sektörde asıl beklenendir dedi. Dr. Sarıkaya, insana temas etmeden cihazlarla çalıştıklarını, kan bağışlayan insanların binlerce kişinin hayatını kurtardıklarını belirterek, bir insanın hayatını kurtarmaya vesile olunan her anın değerinden bahsetti.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesinden mezun olan Biruni Laboratuvarı Tıbbi Laboratuvar Teknikeri Kübra Gülenç, sözlerine teşekkürleriyle başladı. Materyalin insan olduğunu vurgulayan Gülenç, mesleğin içine vicdan girdiğini belirterek Tıbbi Laboratuvar Teknikerlerinin gizli kahramanlar olduğunu ifade etti. Hastalarla teknikerlerin iletişimine değinen Gülenç, laboratuvarlarda hijyenin öneminden bahsetti. Hizmet sektöründe olduklarını, hastaların müşteri değil insan olduklarının altını çizen Gülenç, öğrencilere tavsiyelerde bulunarak İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesinde verilen eğitimin önemini anlattı. Geleceğin Tıbbi Laboratuvar Teknikerlerinden olan İstanbul Yeni yüzyıl Üniversitesi 2.sınıf öğrencisi Sezgin Yaşar, Türkiye’de tıbbın gelişimine, mesleğin geleceğine ve öğrencilerin bazı kaygılarına değindi. Panel, öğrencilerin hazırladığı bir röportaj sunumuyla sona erdi. Panelin kapanışında katılımcılarına çiçek ve teşekkür belgeleri taktim edildi.