Afarez ve Kan Bağışı Bilgilendirmesi Yapıldı

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Kan Bağışçı Kazanım ve Eğitim Uzmanı Ersin Öztürk’ü konuk etti.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı ikinci sınıf öğrencileri ve Türk Kızılayı Kulübü tarafından Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte “Aferez ve Kan Bağışı” konusu ele alındı.

SHMYO Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Süheyla Yazıcıoğlu yaptığı açılış konuşmasında; “Kan bizim için çok önemli. Özellikle kan ve kan ürünlerini arayıp bulamayan yüzlerce insan biliyorum. Bu konuda genel bir bilgi aldıktan sonra Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı 2. Sınıf öğrencilerinden oluşan bir grup, özellikle kan vermenin yanında Aferez dediğimiz özel bir yöntemle de kan ürünü olarak trombosit ayrıştırmanın önemini eğitim alarak öğrendiler. Dolayısıyla aferezin ve trombosit ihtiyacının ne olduğunu bildikleri içinde bu proje kapsamında gerçekten çok güzel adımlar atarak Çapa Kızılay Kan Bankası ve Avrupa Bölge Kızılay Kan Merkezi ile güzel çalışmalar yürüttüler. Kan ve kan ürünlerine sahip olabilmek için ancak gönüllü bağışçılık gerekmektedir. Bu onurlu davranışı sizlerden bekliyorum” dedi.

Kan Bağışçı Kazanım ve Eğitim Uzmanı Ersin Öztürk, Türkiye’de bu yıl 2 milyon 750 bin kişinin kan ihtiyacı olduğunu belirterek, düzenli bir şekilde kan bağışına gitmenin önemini vurguladı.

3 ayda bir erkeklerin, 4 ayda bir de kadınların kan bağışında bulunabileceğini söyleyen Öztürk, bağış esnasında 470 ml kan alındığını bununda insan vücudundaki kanın 1/12 si olduğunu söyledi. 1 ünite kanın 3 kişiye hayat verdiğini ifade eden konuşmacı, kanın trombosit kısmının da çok önemli olduğunu belirterek ayrıştırma işleminin bir cihazla yapıldığını bu işleme “afarez” denildiğini kaydetti.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesinde 20-21 Nisan 2017 tarihlerinde kan bağışı kampanyası düzenleneceği, afarez işlemi için gönüllü olanlara ise, Çapa Kızılay Kan Bankası’na ring seferler yapılacağı belirtildi.