Akılcı İlaç Kullanımı Konferansı Düzenlendi

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, ‘Akılcı İlaç Kullanımı’ isimli bir konferans düzenledi.

Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda yapılan etkinliğe, konuk olarak İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Eczacılık Şube Müdürlüğü İlaç ve Tıbbi Ürünler Biriminden Uzm. Dr. Kutluhan Tezcan katıldı.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, açılış konuşmasında akılcı ilaç kullanımının sadece üniversite düzeyinde olmaması gerektiğinin altını çizerek, “Dünyada ilaç kullanımının ne kadar problem yarattığını, bazı insanların ihtiyaçları olan ilaçlara ulaşamadığını ve dolayısıyla hastalıklarının şifayla sonuçlanamadığını derslerimizde öğrendiniz veya öğrenmektesiniz. Bu konuda uzun yıllar çalışmış ve doktorasını farmakoloji alanında yapmış olan sayın meslektaşım Kutluhan Tezcan bugün burada. Kendisinin bize vereceği engin bilgiler, ilaç kullanımına daha farklı bakmamıza neden olacak. Akılcı ilaç kullanımı bilincinin oluşması sadece üniversite düzeyinde kalarak değil, bugün sizin aldığınız eğitimi etrafa ışık olarak yaymanız sayesinde toplumsal olarak gelişecektir” dedi.

Uzm. Dr. Kutluhan Tezcan, akılcı olmayan ilaç kullanım şekillerine vurgu yaparak; çoklu ilaç kullanımının, ilaçların gereksiz ve aşırı kullanımının, klinik rehberlere uyumsuz tedavi seçiminin, piyasaya yeni çıkan ilaçların uygunsuz tercihinin, ilaç kullanımında özensiz davranılmasının ve uygunsuz kişisel tedavilere başvurulmasının yanlış olduğunu belirtti.

Uzm. Dr. Tezcan, Akılcı olmayan ilaç kullanımının sonuçlarına değinerek “Hastaların tedaviye uyumu azalacak, antibiyotiklere karşı dirençleri gelişecek, hastalıkların tekrarlanmasına yada uzamasına sebep olacak ve advers olay görülme sıklığı artacaktır” dedi.

Türkiye’de ve Dünyada antibiyotik tüketiminin istatistiki sonuçlarını paylaşan Uzm. Dr. Tezcan, akademisyenlerin ve öğrencilerin sorularını cevaplayarak sunumunu tamamladı.