Dünya Radyoloji Günü Coşkuyla Kutlandı

Dünya Radyoloji Günü dolayısıyla İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, "Tıbbi Görüntüleme Teknikerliğinin Dünü ve Bugünü” isimli bir panel düzenledi.

Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda yapılan etkinliğin açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşegül Topal Sarıkaya yaptı.

Prof. Dr. Sarıkaya Röntgen teknolojisinin tarihçesine ve radyasyon kavramına değinerek “122 yıl önce Alman Fizikçi Wilhelm Conrad Röntgen’in X Işınlarını keşfedip insanlığın hizmetine sunduğunu ve bunun sonucunda da ilk defa fizik alanında Nobel Tıp Ödülünü aldığını hepimiz biliyoruz. Aslında radyasyon elektromanyetik dalgalar ya da parçacıklar şeklinde enerjinin emülsiyonu veya yayılması şeklinde tarif ediliyor. Maddenin yapısını oluşturan atom; proton ve nötronlardan oluşan çekirdek ve bu çekirdeğin etrafındaki elektronlardan oluşmakta. Proton ve nötronun çekirdekten kararsız bir şekilde ayrılmasıyla da radyasyon ışınları çevreye yayılmakta” dedi.

Prof. Dr. Sarıkaya, radyasyonun tıbbi tanılamadaki önemine değindikten sonra, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ömer Bender, "Radyolojinin Cerrahi Açıdan Önemi" konulu sunumuna "Radyoloji tıbbın gören gözüdür" sözüyle başladı.

Eski ve yeni radyoloji teknolojilerini kıyaslayan Prof. Dr. Bender, safra ve böbrek taşlarının günümüzde radyoloji teknolojisi ile oldukça iyi görüntülendiğini, geçmişte ise tanı koymanın oldukça güç olduğunu ifade etti.

Cerrahi uygulamalardan örnekler veren Prof. Dr. Bender, Akut apandisitte geçmişte ortalama %70 seviyelerinde doğru tespit yapılırken bugün bu oranın oldukça arttığını, en küçük bir polipin dahi görüntülenebildiğini belirtti.

Moderatörlüğünü Öğr. Gör. Naile Nuran Sanyer'in yaptığı panelde, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ayten Arıkan, radyolojinin tarihsel gelişim süreci hakkında bilgiler verirken, Türk Radyoloji Derneğini temsilen Dr. Öğr. Üyesi Türkan İkizceli sektörün radyoloji teknikerlerinden beklentilerine değindi.

Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneğini temsilen panelde sunum yapan Heybet Aslanoğlu, radyoloji teknikerliğinin Türkiye’de ve Dünyadaki önemi hakkında bilgiler verirken, Tıbbi Görüntüleme Derneği Bilim Kurulu Başkanı Dursun Aksu, radyoloji teknikerliğinde mesleki risk faktörlerine değindi.

Paneli takiben Tıbbi Görüntüleme teknikleri 2.Sınıf Öğrencileri için Dozimetre Töreni düzenledi. Öğrenciler akademisyenler ve panelistlerden Dozimetrelerini heyecan ve coşkuyla teslim aldı. Etkinlik öğrenciler için düzenlenen eğlenceyle sona erdi.