Dünya Tıbbi Sekreterler Günü Kutlandı

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Dünya Tıbbi Sekreterler Gününü kutladı.

Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emir Tan yaptı.

Prof. Dr. Tan, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterliğin tarihçesi hakkında bilgiler vererek “Babiller, Sümerler ve hatta Hammurabi Kanunlarında ilk kayıtlar olarak, Tıbbi Dokümantasyona temel oluşturabilecek bulgular görmekteyiz. Galenos, Hipoktat gibi isimlerin katkılarıyla hastalıkların tanımlanması ve geliştirilmesi ile süreç hızlanmış. Tıbbi Dokümantasyon Amerika’ya 1902’li yıllarda, ülkemize ise 1990’lı yıllarda giriş yapmış” dedi.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ömer Bender, katılımcılara ve öğrencilere teşekkürlerini ileterek, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik branşıyla ilk karşılaştığı günü ve tecrübelerini paylaştı.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Gülnur Andican, kanıta dayalı tıbbın önemine vurgu yaparak “günümüz hekimlik uygulamalarında doktorun kanaatine bağımlı klasik yöntem yerine, kanıta dayalı yöntemler tercih edilmektedir. Kanıta dayalı tıp, tıp etiği çerçevesinde klinisyenin sistemli arayışlarla elde edilebilecek en iyi kanıtları, kişinin mesleksel deneyimlerini ve olgunun özellikleri ile birleştirmesidir” dedi.

Prof. Dr. Andican, biyolojik materyaller, laboratuvar fonksiyonları ve laboratuvar hataları hakkında bilgiler vererek sunumunu tamamladı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Görevlisi Neslihan Başaran, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterliğin tarihçesine ve önemine değinerek “tıbbi kayıtlar hastanın kendisine, tıbbi sürecin bütününü göstermesi, zaman kaybetmeden doğru teşhis konulabilmesi, etkili tedavi yapılabilmesi ve gereksiz zaman ve para kaybının önlenmesi açısından önem taşır” dedi.

Etkinlik, Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Kutup Ata Tuncer’in, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı 2.sınıf öğrencileri ile birlikte gerçekleştirdiği müzik dinletisi ile sona erdi.