“Eczacılığın Sesi” Konferansı Düzenlendi

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Eczacılık Kulübünün düzenlemiş olduğu “Eczacılığın Sesi” konferansı Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emir Tan, “Diğer fakültelerimiz de yararlansın diyerek, bu projeyi ders kısmından çıkarıp küçük bir çalıştay şekline dönüştürdük. Bu tip organizasyonların daha etkin ve daha sıklıkla yapılmasının, gerek fakültemizdeki öğrencilerimizin gerekse üniversitemizdeki öğrencilerimizin bu konuda bilgilendirilmesi açısından yararlı olacağına inanıyoruz.” dedi

“Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüğü ve Eczacı İlişkileri” isimli sunumu için İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Eczacılık Şube Müdürü Uzman Eczacı Deniz Özler Kıral kürsüye davet edildi.

Eczaneler ve Ecza Depoları Birimi hakkında bilgiler veren konuşmacı, “Birimimiz; eczanelerin ruhsatlanması, açılış, nakil, devir, kapanış, kapalı kalma, adres / isim değişikliği, ikinci eczacı atama gibi bürokratik işlemleri yürütür. Birimimiz eczanelerin denetiminden sorumludur. Şikayetler, BİMER başvuruları, meslekten men cezaları ve cezai müeyyidelerin uygulanması birimimiz tarafından yapılmaktadır. “ dedi.

Sistemin işleyişi hakkında detaylı açıklamalar yapan Uzm. Ecz. Kıral, kürsüyü “Sağlık Sosyal Güvenlik Kurumu ve Eczacı İlişkileri” isimli sunumu için Süreyya Paşa Sosyal Güvenlik Kurumu Merkez Müdürü Şule Kıncak’a devretti.

Kıncak, “Genel Sağlık Sigortası işlemlerini üç ana başlık altında toplayabiliriz; hastane, eczane ve tıbbi malzeme ödemeleri. Genel Sağlık Sigortası iş ve işlemleri genel müdürlüğümüzün koordinasyonunda 29 il müdürlüğünde Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezleri tarafından yürütülmektedir. İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünde de 27 tane sosyal güvenlik merkezi, 4 tane sağlık sosyal güvenlik merkezi bulunmaktadır” dedi. Sistemin işleyişi, protokoller, sözleşmeler ve mevzuat hakkında bilgiler veren konuşmacı, sağlık uygulama tekniğinin genel bölümleri hakkında öğrencilere bilgiler verdi.

“Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Farkındalık” isimli sunumu için İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü İlaç ve Tıbbi Ürünler Birimi Uzman Doktoru Kutluhan Tezcan kürsüye davet edildi.

Dr. Tezcan, “Dünya Sağlık Örgütünün tahminlerine göre tüm dünyada kullanılan ilaçların %50’si gereksiz yanlış kullanılmakta. Bununla birlikte insanların 1/3’ü ise muhtaç oldukları ilaçlara ulaşamamaktadırlar. Bu sebepten dolayı ilk kez 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütünün Kenya’da bu konuya ilişkin bir toplantısı olmuş ve “Akılcı İlaç Kullanımı” kavramı, uygun olan ilacı uygun süre ve dozda kendinize ve topluma en düşük maliyette hastanın kullanması olarak tanımlanmıştır.” Dr. Tezcan akılcı olmayan ilaç kullanımının nerelerde gerçekleştiğini örneklerle göstererek konuya ilişkin detaylı bilgiler verdi.

Öğrencilerin sorular ve çiçek takdiminin ardından konferans sona erdi.