Egemen Bağış AB Sürecini Anlattı

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kulübünün düzenlemiş olduğu “Avrupa Birliği ve Türkiye” konulu konferansa Avrupa Birliği Eski Bakanı Egemen Bağış konuk oldu.

Alev Ofluoğlu konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Azmi Ofluoğlu, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Genel Sekreter Ertan Serdar, Genel Sekreter Yardımcısı Yakup Hayırlıoğlu, Genç Müsiad Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bünül, Genç Müsiad Üniversiteler Birim Başkanı Cahit Ertemel, Yönetim Kurulu Üyeleri Yavuz Çakır ve Safa Albayrak katıldı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü 2.Sınıf Öğrencisi ve Uluslararası İlişkiler Kulüp Başkanı Furkan Bildek, Türkiye’nin jeopolitik durumuna ve gündeme vurgu yaparak, Avrupa Birliği Eski Bakanı Egemen Bağış’ın bu konulara ilişkin görüşlerinin önemine dikkat çekti.

AB 15 Temmuz Sürecinde Kötü Bir Sınav Verdi

Konferansın açılış konuşmasını yapan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, “Türkiye zor günlerden geçiyor. Bunun üstesinden geleceğiz. Avrupa Birliği, 15 Temmuz sürecinde kötü bir sınavdan geçti. 15 Temmuz gecesi bu toprağın evlatları canını verdi, istiklalinden, demokrasisinden vazgeçmedi. 15 Temmuz sonrası yazılan Avrupa Birliği Türkiye ilerleme raporunda 15 Temmuz halkın demokrasi direnişine ilişkin hiçbir ifadenin olmaması AB’nin demokrasi karşısındaki çifte standardını, ikiyüzlülüğünü bir kez daha ortaya koymuştur” dedi. Türkiye’nin yüksek standartlı demokrasi, ekonomi ve kalkınma hedefleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hacısalihoğlu, Türkiye’nin çok sayıda alanda AB standartlarını sağlamış durumda olduğunu vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.

Kürsüye davet edilen Avrupa Birliği Eski Bakanı Egemen Bağış, konuşmasında AB sürecini ele alarak, “Türkiye’nin AB süreci yeni bir konu değil, ancak kendi içinde yeni boyutlar üreten bir süreç. Avrupa Birliğine girme süreci uzuyor. Bunun sebeplerinden en büyüğü Avrupa’nın çifte standart uygulamasından kaynaklı. Çifte standardın sebepleri var. Biz büyük bir ülkeyiz, 80 milyonun Avrupa’da seyahat edebilme özgürlüğü onları korkutuyor. Her ülke kendi çıkarlarının gereğini yapıyor. Ülkeler arası ilişkilerde ulusların çıkarları vardır. Herkes kendi çıkarına göre hareket ediyor” dedi.

AB Türkiye’nin Diyetisyenidir

Avrupa Birliğini bir diyetisyene benzeten Bağış, sözlerinde “AB Türkiye’nin diyetisyenidir. Tıpkı beslenmedeki reçete gibi. Diyetisyen değil siz kilo verirsiniz. Birçok konuda AB’nin yönergeleriyle bir yerlere geldik” ifadelerine yer verdi.

Gündeme dikkat çeken Avrupa Birliği Eski Bakanı Bağış, “ Avrupa yaşlanıyor, zenginlik doğuya kayıyor. Çin ve Hindistan tehdidi var. İslam Avrupa’da çok yanlış tanınıyor. Bütün bu süreçte biz doğru olanı yapıp üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz. Dört bir yandan terörle mücadele ediyoruz, bu millet bir ve beraber oldukça, her şeyin üstesinden geliriz.” dedi.

Plaket töreninin ardından konferans sona erdi.