Üniversitemizde ‘Eğitimi Yerel ve Milli Düşünmek’ Paneli Düzenlendi

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Türk eğitim sisteminin milli ve yerel özellikler ile dönüşümünün gerekliliğinin ele alındığı “Eğitimi Yerel ve Milli Düşünmek” isimli bir panel düzenlendi.

Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda düzenlenen Panele İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek ve öğretim üyelerinin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Moderatörlüğünü İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Dr. Erol Ülgen’in yaptığı panele, konuşmacı olarak AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Eraslan, Konya Ekol Kolej’inden Dr. Mehmet Birekul ve Doğru Cevap Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Akarsu katıldı.

Panelin açılış konuşmasında "Eğitim sisteminin yıllardır arzuladığımız, başarmak istediğimiz hale gelmesi için yol almamız gereken çok önemli süreçler var" diyen Prof. Dr. Hacısalihoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Kurumsallaşması, yerleşik hale gelmesi, kuşaktan kuşağa aktarımında sorunsuz işlemesi her şeyden önemlisi milli, yerel düşünerek bütün birikimlerimizi bir değerle taçlandırıp evrensel buluşmayı bu yönde yapabilme başarısı son derece önemlidir. Böylelikle uluslararası düzeydeki eğitim, bilim, akademik ne kadar bu anlamda paylaşıma açık havuz varsa, oraya kendimiz olarak bizim katacağımız değerlerle hemhal olabilmek önemlidir ve hedefimiz bu olmalıdır"

“Milliliği güncellemek milli bilinci yeniden inşa etmek zorundayız”

Panele Ankara’dan görüntülü olarak bağlanan AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, yaptığı konuşmada eğitimin millilik ve yerellik sorununa değinerek “Tarım toplumunda yerli ve milli olmak belki çok kolaydı, sanayi toplumunda eh biraz daha kolaydır. Ama şimdi dünyanın dijital bir köy haline geldiği zaman diliminde karşılıklı etkileşimden öte, güçlünün, gücü ele geçirenin zayıf olanı yok ettiği bir zaman diliminde bu kavramları konuşmak dünden daha zor hale geldi. Gücü elinde bulunduranın ekonomiyi, ahlaki ilişkiler, ve hukuku belirlediği boyutta, yerliliği ve milliliği güncellemek, milli bilinci yeniden inşa etmek zorundayız. Eğitim eğer milli bilincin ışığı doğrultusunda şekillendirilirse, bizi küresel ölçekte yeniden farklı bir sözü söyleyerek insanlık için ümit merkezi olan Anadolu topraklarında yükselişin varlığını pekiştirecektir" dedi.

“Herkes doğru tespit üzerine çalışırsa eğitimde değişim daha kolay olur”

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ise eğitimde sorunları tespit ettiklerini ve yapmak noktasında sıkıntı olduğunu fakat yaptıklarını belirtti. Yelkenci, "Biz artık Türkiye olarak birçok meselede olduğu gibi eğitime dair sorunlarımızı da tespit ettik. Yapmak noktasında sıkıntılarımız var, o yüzden biz yapıyoruz. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, İstanbul Öğretmen Akademileri, 'zihinden makineye bilgisayar bilimleri' eğitimi modeli, 'sözlük özgürlüktür' projemiz, 'tematik meslek liseleri' projemiz gibi, bu anlamda bir ayağımız kendi medeniyetimizin üzerinde durup bir ayağımızla dünyayı dolaştığımız çalışmalardır. Ben bu noktada şunu söylemek istiyorum; herkes bulunduğu yerde, doğru tespitin üzerinde çalışmalarını inşa ederse o zaman bu değişim, bu özlediğimiz, peşinde koştuğumuz eğitim alanındaki değişim çok daha kolay olacaktır" dedi.

“Eğitimde milli olmak içine kapanmak değildir”

Geleneğe dayanmayan eğitimin milli olamayacağını aktaran Doç. Dr. Eraslan ise, "Aile ve çevre özelliklerini göz ardı eden, milli ve yerel dinamiklerini temele almayan bir eğitim sistemi topluma sadece yabancılaşmış bireyler yetiştirir. Eğitimde milli olmak içine kapanmak değildir. Ya da 'biz nasıl yapalım' düşük özgüven cümleleri değildir. Elbette evrensel gerçekleri bileceğiz ama bu toprağın çocuklarını milli ve yerel ülkülere göre yetiştireceğiz. Bu bağlamda derhal eğitimi milli ve yerel düşünmek konulu bir şura toplanmalı ve bu durum ele alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

Eğitimi kendini tanımak, kendine güvenmek ve öğrenmeyi öğrenmek diye tanımlayan Konya Ekol Koleji Müdürü Dr. Mehmet Birekul da, Geleneği olmayan bir eğitim sisteminin milli, yerli olmasının mümkün olmayacağını belirtti.

“Dünyada söz sahibi olmak istiyorsak eğitimde kendi modelimizi oluşturmalıyız”

İnsanın doğası gereği temel ihtiyaçlarından birisinin eğitim olduğunu söyleyen Doğru Cevap Eğitim Kurumları İcra Kurulu Başkanı Ramazan Akarsu ise şöyle konuştu:

"Ümit ediyorum ki eğitimimizi milli, aynı zamanda evrensel değerleri göz ardı etmeyen, dünyayı ve dünyadaki gelişmeleri kaçırmayan bir sisteme doğru götüreceğiz. Eğer biz gerçekten dünyada söz sahibi olmak istiyorsak kendimize özgü bir eğitim modeli oluşturmak zorundayız. Bu eğitim modeli bizim köklerimizde var. Biz bunu bugünkü gerçeklere göre revize eder, önce insan mantığıyla bir eğitim sistemi oturtmayı hedeflersek bu problemleri kısa sürede çözeriz."

Eğitimi Yerel ve Milli Düşünmek Paneli, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu ve İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu’nun panelistlere plaket takdiminin ardından sona erdi.