Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Öğrencileri Bilgilendirdi

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi İbn-İ Sina Sağlık Kulübü, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’i konuk etti.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Yaşar Hacısalihoğlu, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı “Toplum Sağlığında Yerel Yönetimlerin Yeri” konulu söyleşi, 10 Mart tarihinde Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda yapıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Hacısalihoğlu, “Bugün bu buluşmanın iki boyutu var. Bir, sayın başkanımızın mesleği; kendisi hekim. Toplum sağlığının yerel yönetimlerle olan bağının, ilişkisinin ilk elden uygulayıcısı ve bu konuda bir yönetim modelinin aktarılması açısından son derece önemli. İkincisi de bir siyasetçi kimliği. Kendisinden Türkiye’nin içinde bulunduğu referandum süreci ve buna ilişkin değerlendirmelerini izlenimlerini ve birikimlerini bizlerle paylaşmalarını arzu ederiz. O açıdan son derece kıymetli bir buluşma” diyerek kürsüye Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’i davet etti.

“Cumhurbaşkanının Sorgulanamaz Olmasının Temeli 1982 Anayasasıdır”

Aynı zamanda bir diş hekimi olan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, diş hekimliğinden belediye başkanlığına geçiş süreci hakkında bilgiler vererek “Ağız gibi 13 santimetre karelik bir alandan, 13 buçuk kilometrelik bir alana döndü çalışmalarım. Ağızda yumuşak dokular var, sert dokular var, dil gibi çok hareketli bir organ var. Son derece dikkatli olmak zorundasınız. İşte biz Fatih’de tarihi yarım adada, tamamen sit olan bir bölgede, üç medeniyetin doğduğu, ve onların en önemli eserlerin bulunduğu böylesine önemli bir yerde hizmet ederken, ağız içerisinde yapılan çalışmalardan belki daha fazla hassasiyette çalışmalar yapıyoruz.“ dedi.

Öğrencilerin soruları üzerine referandum sürecine değinen konuşmacı, “1980‘de ihtilali yapan Kenan Evren, 1982 anayasasında kendisinin cumhurbaşkanı olduğunu varsayarak bütün cumhurbaşkanı yetkilerini kendine göre düzenledi. Onun için biz cumhurbaşkanı sorgulanamaz diyoruz. İhtilali yapan general yarın siyaset hakimi olursa yani kaynağını ve gücünü milletten alan bir siyaset olursa, onu mahkemeye gönderemesin diye kendini koruma altına aldı. Cumhurbaşkanımızın şuanda bu kadar yetkili olması ve aynı zamanda sorgulanamaz olmasının temeli 1982 anayasasındaki ihtilalci generallerin kendilerine biçmiş oldukları güçten ve rolden dolayıdır” dedi.

“Parlamenter Sistem İleride Büyük Sıkıntı Oluşturacaktır”

Bu sistemle yola devam etmenin daha fazla mümkün olmadığının altını çizen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Bu parlamenter istem ileride büyük bir sıkıntı oluşturacaktır. Ülkemizin en fazla sıkıntı duyduğu dönemler koalisyon dönemleridir. Bu koalisyon dönemleri bir daha oluşmasın diye bunların isimlerini koyalım dedik ve yolumuza devam ediyoruz.“ diyerek öğrencilerin sorularını yanıtladı.