Girişimcilik Dersinde Otizm Ele Alındı

Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin “Girişimcilik Dersi” kapsamında, Tohum Otizm Vakfı’nın Kurucusu ve Başkan Yardımcısı Sayın Aylin SEZGİN, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’ne konuk oldu.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Cüneyt ULUTİN, Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Sayın Itır ERKAN, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı etkinlikte çeşitli yönleriyle Otizm ele alındı.

1997 yılında ikizlerinin dünyaya gelmesinin ardından Otizm ile tanışan Sezgin, konuşmasına Türkiye’deki Otizm konusunun gelişimi hakkında bilgiler vererek başladı. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere 4 bakanlıkla ortak çalışmalar yapıldığını anlattı. 1997-1998 yıllarında oğlu Cem’in rahatsızlığının tespiti ve tedavisi için Amerika’da başlayan Otizm hikayelerinin günümüze kadarki ilerleyişini ayrıntılarıyla paylaştı.

Sağlık Bakanlığı ile 6 ilde Otizm taramaları başlattıklarını belirten konuşmacı, taramalar neticesinde elde edilen verilerle Milli Eğitim Bakanlığı ile iletişime geçerek Otizmle çocuklar/gençler için eğitim projelerini başlattıklarını söyledi. Sezgin, bu kapsamda “İş Okulu” ve “Kaynaştırma” projelerinin hayata geçtiğini de ekledi.

Öte yandan, kaynaştırma eğitimlerine katılamayan sağlık çalışanları, öğretmenler ve veliler için videolarla destekli, ücretsiz eğitim portalları hazırladıklarını ifade eden Sezgin, otizmli çocukların/gençlerin eğitimlerinde rol alacak eğitmenlerin, yardımcı personelin, bakım elemanlarının yetiştirilmesi için mezun sayısının ve eğitim kalitesinin arttırılması konularında YÖK ile görüşmeler yaptıklarını belirtti.

Erken tanının ve eğitimin önemine özellikle vurguda bulunan Sezgin, eğitimin önemini oğlu Cem’in “Cem’in Otizm Yolculuğu” videolarıyla anlattı. 9 yaşında eğitime başlayan sevgili Cem, bugün 20 yaşında. Haftada 2 gün çalışan Cem, Milli Sporcu. Paralimpik Olimpiyatları’na milli yüzücümüz olarak katılmak istiyor.

Acı bir gerçeğe de değinen Sezgin, 100 kişiden 30’unun otizm kelimesini duyduğunu ama bu 30 kişiden yalnızca 1’inin otizm hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olduğunu, semptomları bildiğini söyledi. Hatta bu nedenle, bilimsel olmayan tedavi yöntemleriyle insanları kandırdıklarını, maddi manevi sömürdüklerini, bunların dillendirilmesi, insanların bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bilinçlendirme ve farkındalığın arttırılması için 2 Nisan 2017’de gerçekleştirecek oldukları Otizme Mavi Işık Yak Kampanyası’na çağrıda bulunarak konferansı sonlandırdı.