“Japonya’da Afet Kültürü” Konferansı İlgiyle İzlendi

Japonya Doğal Felaketler Mücadele Komitesi Başkanı Yoshikazu Nakahama Konuğumuz Oldu

Türk – Japon Dostluk Günleri kapsamında 28 Şubat 2017 tarihinde Japonya Doğal Felaketler Mücadele Komitesi Başkanı Sayın Yoshikazu Nakahama İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesinin konuğu oldu.

Üniversitesinin İş Sağlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi YENİSARUM’un düzenlemiş olduğu etkinliğe, Japonya Konsolosluğu, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Yaşar Hacısalihoğlu, YENİSARUM Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ünal, çeşitli üniversiteler ile çok sayıda kurum ve kuruluşun temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan YENİSARUM Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ünal, ülkemizde ve dünyada yaşanan büyük çaplı depremlere ve can kayıplarına değinerek, “Japonya, doğal afetler konusunda uzman. Doğal Felaketler Mücadele Komitesi Başkanı Sayın Yoshikazu Nakahama, bugün tecrübelerini aktarmak amacıyla aramızda bulunuyor. Etkinlikte emeği geçen ve katılım gösteren herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“Tektonizmanın Bilimle Birlikte Kullanılması Esastır”

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Yaşar Hacısalihoğlu, Türkiye’de yer alan fay hatlarına dikkat çekerek, “Tektonik faaliyetlerin yoğun olduğu ülkelerden biriyiz. Tektonizmanın bilimle birlikte kullanılması esastır. Japonya’nın bu konudaki tecrübeleri değerlidir. Tecrübe kıymetli ve az maliyetlidir. Bizi kırmayarak bugün aramızda bulunan Sayın Nakahama’ya teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

“Afet Önleme Kültürü” isimli sunumu için kürsüye davet edilen Japonya Doğal Felaketler Mücadele Komitesi Başkanı Yoshikazu Nakahama, dünyada meydana gelen depremlerin kaynak ve dağılımlarına ilişkin bilgiler vererek, can kayıplarını önlemek amacıyla yapısal iyileştirmelere önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle depremlerden sonra çıkan yangın ve tusunamilerin can kayıplarına ve büyük maddi hasarlara yol açtığını ifade eden konuşmacı, endüstriyel tesislerin tanklarının deprem esnasında patladığını ve yangınlara sebebiyet verdiğini bu nedenle afet önleyici teknolojik sistemlerin kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

“Panik Birçok Sorunu Beraberinde Getirir”

Nakahama, depremler meydana gelmeden önce, deprem esnasında ve depremlerin ardından, afeti en sağlıklı şekilde atlatabilmek için yapılması gerekenlere değindi. Özellikle panik durumunun birçok sorunu beraberinde getireceğini söyleyen Japonya Doğal Felaketler Mücadele Komitesi Başkanı, izdiham, ezilme, kendini sakatlama vb. durumların önüne geçilmesi için, bireyin deprem esnasında nasıl davranması gerektiğini önceden öğrenmesi gerektiğini, bunun için de tatbikatlar yapılması gerektiğini belirtti.

Plaket töreni ve fotoğraf çekiminin ardından konferans sona erdi.