AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk Konuğumuz Oldu

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nin konuğu oldu. Öğrenci Konseyi ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesinin iş birliği ile gerçekleşen konferansta, “Başkanlık Sistemi”, “Yeni Anayasa Düzenlemesi”, “Yeni Anayasa Taslağının Farkı” konuları ele alındı.

Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte ilk sözü İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu aldı. Prof. Dr. Hacısalihoğlu, ‘’Türkiye bugün geldiği nokta itibariyle 13 yıllık istikrarın kalıcılaşması, kurumsallaşması, artık devlet içinde herhangi bir oluşuma izin vermeyecek bir kapalılığa dönüşerek yani vesayet kurumları ile işleyen, kolay ele geçirilebilir devlet aygıtları, örgütleri atmosferinden çıkabilmelidir. Bu nedenle Türkiye’nin sistemini yerli yerine oturtması gerekiyor’’ dedi. Bireysel ve tek başına iktidar şansını yakalamış bir parti ve iktidar sürecinin sonucunda elde edilen ve Türkiye’nin geleceğine ışık tutacak önemli kazanımların kalıcılaşması açısından yeni bir sisteme ihtiyaç olduğunun altını çizen Prof. Dr. Hacısalihoğlu, ‘’Her şeyden öte millet iradesi ile oluşmuş tamamen sivil, bütün sıkıntılarını içinde bertaraf etmiş bir Türkiye’nin; özgürlükleri net tarif eden, refahını, geleceğini, mutluluğunu esas alan anayasaya ihtiyacı vardır’’ diye konuştu.

Bir yanda parlamenter sistemin Başbakanlık nezdinde yürüttüğü bir mekanizma olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hacısalihoğlu, ‘’Diğer tarafta millet tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanlığı müessesi var. Bu geçmişten farklı bir durum. Millet iradesiyle seçilmiş bir Cumhurbaşkanını icradan uzak tutabilmek, onun milletle kurduğu iletişimi, irtibatı kesmeye çalışmak bugün gelinen noktanın doğasına aykırı’’ diyerek konuşmasını sürdürdü.

Gerçekleşen etkinlikle ilgili de görüşlerini ifade eden Hacısalihoğlu, ‘’Üniversiteler, bütün yanlarıyla, başkanlık sisteminin, diğer tüm sistemlerin Türkiye’nin geçmişe dönük biriktirdikleriyle ve kendi sosyolojik gerçekliği ile sentezleyerek bütün bunları öğrenmek ve bunlara katkı sunmak üzere vardır ve üniversiteler bu konuların tartışılma yerlerinden biri olmalıdır” İfadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Hacısalihoğlu konuşmasının ardından kürsüye AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk’ü davet etti. AK Parti İstanbul Milletvekili Külünk, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu’na ve Öğrenci Konseyi’ne teşekkürlerini sunarak sözlerine başladı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Külünk; Dünya’da bir Türkiye kavgası olduğuna değinerek, Türkiye’nin önemli bir toprak parçası olduğunu vurguladı. Parlamenter sistemin tarihteki istikrarsızlığına işaret eden Külünk, “Türkiye’de demokrasi topal bir ördektir. Parlamenter sistem istikrarsızlığı destekleyen ana damardır. başkanlık sisteminin eksileri ve artıları mutlaka vardır ancak büyük hedeflere yürüyebilmek adına uygun bir yönetim sistemi ile buluşmak gerekiyor. Türkiye bu kritik eşiği aşamazsa, kısırlık dönemine girer. Parlamenter sistem uzlaşmayı başarmadığı için tarihte hep istikrarsızlık olmuştur. Bu nedenle hep karizmatik liderler beklenmiştir. Sürekli karizmatik lider beklemek yerine bize uygun bir sistemi merkeze koyarak bir sistem değişikliği başarmak halkı doğrudan iktidar yapacaktır. 78 milyon nüfusumuz var. Refahın artması için gelir dağılımında adaletin sağlanması gerekiyor. Bugünkü Anayasa milletin iradesinin tuzaklandığı bir yapıdır.” dedi.

Yeni Anayasa Taslağı konusuna değinen AK Parti İstanbul Milletvekili Külünk, “Demokraside derinlik ve etkinlik sorunu var. Birileri hala Türkiye’deki ipoteğini kaldırmak istemiyor. Bugünkü anayasayı millet yapmadı. Burada bir yanlış var buna dur demek zorundayız. Anayasa yurttaşlık bilincidir. Türkiye’de bir anayasa kültürü yok. Anayasa bizim varlık ve bilincimizdir. Anayasa ile kendi hukukumuzu belirliyor devletin istikametini belirliyoruz. Dünyadaki en güçlü 10 ülkeden biri olmak zorundayız. Karizmatik güçlü liderler yerine, karizmatik bir sisteme ihtiyaç vardır. Sistemin kendisi lideri üretmelidir. Türkiye’deki muhalefet çağın gerisinde. Etkin değil edilgen bir sistem mevcut. “ sözlerine yer verdi.

Konferansın ardından AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk’e, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu ve İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Recep Ali Sarı tarafından plaket ve çiçek taktim edildi.