EN
Anasayfa / Haberler
Öğretim Görevlilerimizden İşaret Dili Eğitimi Kitabı

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğretim Görevlileri Ebru Karakuş Öztürk ve Ayşe Saray Özturan, işaret dili kullanan işitme engelliler ile işiten bireyler arasında köprü vazifesi görecek önemli bir kitaba imza attı. Öztürk ve Özturan’ın, İşitme engelli bireylerin günlük hayatlarını idame ettirmek ve kendilerini ifade edebilmek için kullandıkları dil olan işaret dilini karekodlu video anlatımıyla işiten bireylere ayrıntılı olarak anlattıkları “Türk İşaret Dili Eğitimi Ders Kitabı” geçtiğimiz günlerde yayımlandı.

Kitabın yazarlarından İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Ebru Karakuş Öztürk, kitabın işitenler ile işitme engelliler arasında köprü kurma amacıyla hazırlandığını belirterek, “İşaret dili günlük konuşmalar içerisinde kullanıldığında daha akıcı olduğundan, işitenler ile işitme engelliler arasında bir köprü kurarak engellilere fırsat eşitliği yaratıp hayatlarını kolaylaştırmaktadır” dedi.

Ülkemizde dilin bölgelere ve değişik kültür düzeylerine göre farklı söyleyiş özelliği olduğu gibi, işaret dilinde de bir kelimenin birkaç farklı işareti olabildiğini anlatan Öztürk, “İşaret dilinde en önemli konu, işaretlerin işitme engellilerin görebileceği alanda (baş-bel hizasında) olması, jest ve mimiklerle desteklenmesidir. Engelliler kişisel işaretlerin yönünü değiştirebilir, kişisel özelliklerine göre sol ya da sağ ellerini kullanabilirler. Bu durum işaretlerde anlatım bozukluğu oluşturmamaktadır” diye konuştu.

Kitap kendini güncelliyor

Kitabın yazarlarından İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Görevlisi Ayşe Saray Özturan ise kitabın en büyük özelliğinin kendini yenilemesi olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayladığı işaretler yıllar sonra revize edilse bile oluşturulan karekodlar sayesinde kitap kendisini otomatik olarak güncelleyecek ve böylelikle ilgilenen bireylere daha doğru bir bilgi akışı sağlanacaktır. Türkiye’de bir ilk’i gerçekleştirerek, üniversitelerde işaret dili eğitimi programına imza atan Eczacılık Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. İmer Okar’a Türk İşaret Dili Eğitimi Ders Kitabı’nın yayımlanmasında bizi desteklediği için çok teşekkür ederiz.”

Öğretim Görevlisi Ayşe Saray Özturan, kitabın Milli Eğıitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2015 yılında hazırladığı Türk İşaret Dili Sözlüğü’nden yardım alınarak, içeriğinde 2033 adet işaretin olduğu karekodlu videolar ile hazırlandığını da sözlerine ekledi.