Ana Sayfa > Haberler > Atatürk'ü Ebediyete İntikalinin 81'inci Yıl Dönümünde Andık

HABERLER

Atatürk'ü Ebediyete İntikalinin 81'inci Yıl Dönümünde Andık
https://content.yeniyuzyil.edu.tr//upload/haber/2019/3444//banner/304d79e9360.jpg
Atatürk'ü Ebediyete İntikalinin 81'inci Yıl Dönümünde Andık

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesinde, ebediyete intikalinin 81’inci yıl dönümünde Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk; sevgi, saygı ve minnetle anıldı. Düzenlenen etkinliklerde Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz Tezcan ‘Atatürk ve Çevresi’ isimli bir sunum yaparken, Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Dr. Öğr. Üyesi  Ümran Özbalcı Aria ise ‘Atatürk’ü Anma Sergisi’ düzenledi.

10 Kasım Atatürk’ü anma etkinlikleri çerçevesinde Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda düzenlenen törene, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Emir Tan ve Prof. Dr. Ayşegül Topal Sarıkaya, dekanlar, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emir Tan, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Büyük Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 81’inci yılındayız. 10 Kasımların, Atatürk’ün 57 yıllık hayatını, mücadelesini, milletimize kazandırdıkları ve kazandırmak istediklerini doğru anlama bakımından önemi büyüktür. Mustafa Kemal Atatürk, Türk Devletinin ulaşması gerektiği aşamayı, 20. Yüzyılın başlarında şaşmaz bir sezgiyle görerek, yaşamda en gerçek yol göstericinin bilim ve teknoloji olduğunu tespit etmiştir. Ayrıca gerçek kurtuluşun ekonomik bağımsızlıktan, ülkenin her bakımdan kalkındırılıp güçlendirilmesinden geçtiğini belirtmiş, batı uygarlığının biliminden, teknolojisinden yararlanarak, bunları özümseyerek çağdaş uygarlık düzeyine çıkıp, bu düzeyi de aşmayı milletin önüne amaç olarak koymuştur. Atamız bu amacı daha somut olarak ‘Büyük davamız, en medeni en müreffeh millet olarak varlığımızı yükseltmektir’ şeklinde ifade etmiş ve refah toplumu olmayı hedef göstermiştir. Konuşmama Atatürk’ün sözleriyle son vermek istiyorum. ‘Ben manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım ilim ve akıldır.’ Bu düşüncelerle Büyük Atatürk’ü ebediyete intikalinin 81’inci Yıl Dönümünde rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz Tezcan ‘Atatürk ve Çevresi’ isimli sunumu öncesi “Bu sunum başta Atatürk olmak üzere Anadolu’yu işgal eden düşmana karşı çarpışan, hayatını ortaya koyan komutanlara-subaylara-askerlere ve Türk Milletine ithaf edilmiştir. Ruhları şad olsun” dedi. Dr. Öğr. Üyesi Tezcan, Atatürk’ün çevresindeki insanlara ithafta bulunarak “her ne koşulda olursa olsun asla taviz vermeyen bu kişiler Atatürk’ün her zaman en yakınında oldular” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Tezcan Atatürk’ün en yakınındaki kişileri şu şekilde sıraladı; İsmet İnönü, Maraşel Fevzi Mustafa Çakmak, Kazım Karabekir, Celal Bayar, Ali Fuat Cebesoy, Cevat Abbas, Falih Rıfkı Atay, Fethi Ali Okyar, Hasan Roza Soyak, Kazım Özalp, Kılıç Ali, Mazhar Müfit Kansu, Mustafa Cantekin, Mustafa Necati, Muzaffer Kılıç, Müfit Özdeş, Nuri Mehmet Conker, Ömer Naci, Ruşen Eşref Ünaydın, Refet Bele, Salih Bozok, Rauf Hüseyin Orbay, Tevfik Rüştü Aras, Yunus Nadi Abalıoğlu, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Hasan Saka, Hüsrev Gerede, Recep Peker ve Hasan Ali Yücel.

10 Kasım Etkinlikleri çerçevesinde Galeri Yeni Yüzyıl’da ’10 Kasım Atatürk’ü Anma Sergisi’ düzenlendi. Küratörlüğünü Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ümran Özbalcı Aria’nın yaptığı sergiye Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, Rektör Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Emir Tan ile Prof. Dr. Ayşegül Topal Sarıkaya, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Serginin açılış konuşmasında Rektör Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, “Başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, bütün silah arkadaşlarını, bütün şehitlerimizi rahmetle minnetle anıyoruz. Bugün başımız dik, alnımız açık, istiklal meşalesi hiç sönmeyecek şekilde yürüyorsak onların sayesindedir bunu unutmayalım. Sevgili gençler tarih bir bilinç işidir. Tarihten bilinci süzüp bugüne ışık tutacak olursanız, geleceğinizi aydınlatırsınız. Dolayısıyla biz böyle bir milletiz. Bu sınırlar kolay çizilmemiştir. Bugün yaşadığımız çevremizdeki bütün olayları çok iyi analiz etmek için öncelikle kendi tarihinizden çok önemli sonuçlar çıkartmalısınız. Bugün bu anlamlı sergide Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün her bakışını, her duruşunu bir istiklal sembolü olarak görüyorum. Yüreğime nakşediyorum, siz de öyle görün. Sizin sayenizde sizden sonrakilerle bu istiklal meşalemiz hiç sönmeyecek. Sonsuza kadar biz bağımsızlığımız için, medeniyetimiz için, bütün mazlum milletler için, bütün ezilen, sömürülen emperyalizme karşı direnenler için bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Bize bıraktığı miras budur” dedi.

Sergiye ilişkin bir konuşma yapan Dr. Öğr. Üyesi  Ümran Özbalcı Aria “81 yıl önce bugün sevdiklerine veda eden Atatürk, her yıl daha fazla saygı, sevgi ve özlemle tüm Dünya’da anılıyor. Her yıl 10 Kasım günü Atatürk’ün aramızdan ayrılışı törenlerle hatırlanır ve bu günde Atatürk’ün vatanseverliği, kişiliği, devlet adamlığı, fikirleri ve yurdumuzun kalkınmasındaki çalışmaları anlatılır, yaptıkları anlamaya ve kavramaya çalışılır. 10-16 Kasım tarihleri arasındaki, Atatürk Haftasında Atatürk ün yaşamını ve çalışmalarını anımsarız. Hafta süresince vatanseverliği, kişiliği, devlet adamlığı, fikirleri ve yurdumuzun kalkınmasındaki çalışmalarını anlatılarak özlemle yad ederiz. Bizler de Atatürk’ü anma sergisiyle onu bir kez daha özlemle saygıyla anıyoruz. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü olarak Atatürk’ün ölümünün 81’inci yılında bilgisayar ortamında oluşturulan bir sergiyle onu saygı ve özlemle anıyoruz” dedi.

Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, Rektör Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu ile beraberindeki heyetin, öğrencilerin 10 Kasım haftası için hazırlamış oldukları sergiyi gezmesinin ardından etkinlik sona erdi.

  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/1.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/2.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/3.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/4.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/5.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/6.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/7.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/8.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/9.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/10.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/11.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/12.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/13.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/14.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/15.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/16.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/17.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/18.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/19.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/20.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/21.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/22.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/23.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/24.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/25.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/26.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/27.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/3444/big/28.JPG