Ana Sayfa > Haberler > Üniversitemizde Hijyenik El Yıkama Teknikleri Eğitimi Verilmeye Başlandı

HABERLER

Üniversitemizde Hijyenik El Yıkama Teknikleri Eğitimi Verilmeye Başlandı
https://content.yeniyuzyil.edu.tr//upload/haber/2020/3662//banner/89438815360.jpg
Üniversitemizde Hijyenik El Yıkama Teknikleri Eğitimi Verilmeye Başlandı

Çin’de başlayıp Dünyanın çeşitli ülkelerine hızla yayılan Coronavirüs/2019-nCoV riskine karşı, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi genelinde ‘Hijyenik El Yıkama Teknikleri Eğitimi’ verilmeye başlandı. 1 hafta süresince Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencileri, derslerden önce arkadaşlarına bu teknikler bilgiler verecek.

Prof. Dr. Ulutin: Coronavirüs’ten korunmak tedaviden  daha çok can kurtarıcı

Eğitimin verildiği bir sınıfa konuk olan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, kişisel olarak alınabilecek önlemlerin, hastalığın tedavisinden daha kolay ve can kurtarıcı olduğunu belirterek “Coronavirus’lar zoonotik olup, hayvanlardan bulaşarak insanlarda da hastalık yapabilir. Ortaya çıkış yerinin Vuhan Güney Çin Deniz Ürünleri Şehir Pazarı (toptan balık ve canlı hayvan pazarı) olduğu, pazar çalışanlarında yoğun olarak hastalığa rastlanmasına bağlanmıştır. Bu nedenle hayvanlardan insanlara bulaştığı düşüncesi ilk etapta akla gelmiştir. Vakalarda ateş,solunum güçlüğü ve radyolojik olarak akciğerlerde zatüreyle uyumlu bulgular tespit edilmiştir” dedi.

Ölüm vakaları yaşlı ve kronik hastalığı olan kişilerde

Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, şu ana kadar bildirilen ölüm vakalarının genellikle ileri yaştaki bireyler ya da eşlik eden sistemik hastalığı olan bireylerde olduğunun altını çizerek şöyle konuştu: “Ölüm vakalarının bu iki grup insanda görülmesi, hastalığın insandan insana  bulaştığı ve damlacık dediğimiz öksürükle havaya yayılan virüslerin sayesinde bu havanın solunması ya da bu virüslerin temas ettiği yüzeyle temas edilip, sonra ellerimizi ağız, yüz gibi bölgelerimize değdirdiğimizde ortaya çıkmaktadır. Kulukça süresinin 2-11 gün arasında olduğu ve ortalama 6 gün olduğu Çinli kaynaklarca bildirilmiştir. Şu an için eldeki veriler ile 2019-nCoV virüsünün ölüm hızı %2 civarındadır. Henüz bir aşı ya da tedavi geliştirilememiştir.“

Dikkat edilmesi gereken durumlar

Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, Corona virüse karşı hangi durumlarda hangi kişilerin daha dikkatli olması gerektiğini şöyle açıkladı:

1-Herhangi bir şiddette akut solunum yolu hastalığı (ateş, öksürük) bulunması.

2-Ağır Akut Solunum Yolu Enfeksiyonu (ateş, öksürük ve kan O2 düşüklüğü, nefes darlığı, hipotansiyon, akciğer grafisinde yeni veya ilerleyici radyolojik görünümler, bilinç bulanıklığı, akut böbrek yetmezliği gibi bulgular nedeniyle hastaneye yatış gerekliliği) varlığı.

3-Son 14 gün içerisinde;

-Doğrulanmış 2019-nCoV enfeksiyonu vakası ile yakın temas eden; veya,

-Hastane ilişkili 2019-nCoV enfeksiyonu bildirilen bir ülkede ilgili sağlık tesisinde bulunan; veya,

-Çin Halk Cumhuriyeti’nde bulunan kişiler; veya,

-İkamet yeri veya seyahat geçmişi dikkate alınmaksızın, 2019-nCoV enfeksiyonu hastalarının tedavi edildiği birimlerde görev yapan sağlık personeli.

 

Korunmak tedaviden kolay ve can kurtarıcı

Corona Virüs’ten korunmanın kişsel hijyen ile başladığını kaydeden Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, “Sık el yıkama, el sıkışma ve öpüşme alışkanlıklarını bu süreçte bırakma, gribal enfeksiyonu olan kişilere 1 metreden fazla yaklaşmama alınacak en önemli tedbirlerdir. Ancak el yıkama tekniği  hijyenik el yıkama tekniği kullanılarak yapılmalıdır” diye konuştu. Hijyenin ve doğru el yıkamanın önemini vurgulamak amacıyla İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nin tüm lisans programlarına “Hijyenik El Yıkama Tekniği” eğitimi verdiklerini anlatan Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, “Bu kapsamda öğretim elemanları gözetiminde Sağlık Bilimleri Fakültesi  4.Sınıf Hemşirelik  Bölümü öğrencileri akran eğitimi yöntemiyle bu eğitimin gerçekleşmesini sağlayacaklardır. Benim tarafımdan kordine edilen bu organizasyon ile bilinçlenen öğrencilerimiz hem kendileri, hem de çevreleri için bu alışkanlığı yaygınlaştıracaklardır. Hastalıktan korunmayı  bilmek, hastalığın tedavisinden daha kolay ve can kurtarıcıdır. Bu nedenle bu uygulamayı genişleterek devam ettirilmesi  planlanmaktadır” şeklinde konuştu.

  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2020/3662/big/1.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2020/3662/big/2.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2020/3662/big/3.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2020/3662/big/4.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2020/3662/big/5.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2020/3662/big/6.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2020/3662/big/7.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2020/3662/big/8.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2020/3662/big/9.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2020/3662/big/10.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2020/3662/big/11.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2020/3662/big/17.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2020/3662/big/16.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2020/3662/big/15.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2020/3662/big/14.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2020/3662/big/13.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2020/3662/big/12.JPG