Ana Sayfa > Haberler > Üniversitemizde Rehberlik Sempozyumu Düzenlendi

HABERLER

Üniversitemizde Rehberlik Sempozyumu Düzenlendi
https://content.yeniyuzyil.edu.tr//upload/haber/2019/2955//banner/77843d7c360.jpg
Üniversitemizde Rehberlik Sempozyumu Düzenlendi

Rehber öğretmenlere yönelik düzenlenen “Rehberlik Sempozyumu”  İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi (İYYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü, Şişli Milli Eğitim Müdürlüğü ve Şişli Rehberlik Araştırma Merkezi’nin paydaşlığında düzenlendi. Programda öğretmenlere farklı gelişimsel özellikleri olan çocuk ve gençlerin akranlarıyla birlikte aynı ortamda eğitim-öğretim alabilmelerini hedefleyen kaynaştırma programları ile ilgili eğitim verildi.  

Alev Ofluoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe; İYYÜ Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, İYYÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günseli İşçi, İYYÜ Psikoloji Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nevin Eracar ve Şişli Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı rehberlik öğretmenleri katıldı.

Etkinlikte, rehber öğretmenlerin sanatla, ailelerle nasıl çalışması gerektiği ele alındı. Öğretmenlere, okuldaki problemleri önleyici ve ruh sağlığını koruyucu nitelikte eğitimler verildi. Özellikle farklı gelişen çocuklara farkındalığı artırmak için sempozyum kapsamında kaynaştırma alanında konferanslar yapılarak, atölye çalışmaları düzenlendi.

İYYÜ Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu: “Bir öğretmen heyecanını asla yitirmemeli”

Sempozyumun açılışında rehber öğretmenlere yönelik bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, “Eğitim camiası içerisinde anahtar kelime heyecandır. Eğitenin heyecanını hiç yitirmemesi gerekir. Heyecanla üretim arasındaki ilişki çok kıymetlidir. Üretim heyecanı üretir, heyecanı canlı tutan da üretimdir. Dolayısıyla keşfetmek, sorun çözmek, derde derman olabilmek bütün bunları heyecan besler. Bu nedenle bir öğretmenin heyecanını asla yitirmemesi gerekir. Okullarımızın içindeki bütün birikim sizlerle kimliklenecektir. Yeni bir döneme giriyoruz. Bu dönemde ‘Neye ne kadar katkı sağlayabiliriz?’ başlıklarını ön plana çıkarmalıyız. Bu da öğrencilerin varlığıyla mümkün. Özellikle rehberlik öğretmenlerimiz bu noktada çok kıymetlidir. Öğrencilere rehber olabilmek, onların ruh dünyalarına dokunabilmek, bilişsel ve sosyal gelişimlerini izleyebilmek ve yardımcı olabilmek hiç kuşkusuz son derece önemlidir. Bizler sizleri çok önemsiyoruz. Sizlerle aramızdaki bilgi akışının sürekli olmasını istiyoruz. İlgili kuruluşlarla bu programları Şişli’nin dışına taşımak istiyoruz ve üniversite olarak buna gönüllüyüz” diye konuştu.

Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür: “Teori ve pratiği her daim buluşturmak lazım”

Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, konuşmasında bir öğretmenin okullarda rol model ve dinamik bir güç olarak çok şey değiştireceğine ve dönüştüreceğine yürekten inandığını ifade ederek “Biliyoruz ki var olmak değişmek, değişmek olgunlaşmak, olgunlaşmak ise sürekli olarak kendini yenilemektir. Öğretmenler olarak her dem yeniden doğmadıkça bu mesleğin hakkını vermiş olmayız. Bu sebeple de teori ve pratiği her daim buluşturmak lazım. İstanbul bu dinamik yapıya sahiptir. Akademiyle, pratikle okullarımızın daha çok iç içe olması lazım. Bu heyecanla bu programı gerçekleştirdik”  dedi.

İYYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günseli Sönmez İşçi: "Öğrenci edebiyatla çok ses duyar"

Sempozyumların yeni iletişim ağlarının kurulması ve var olanların güçlenmesine katkı sunduğunu  söyleyen İYYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günseli Sönmez İşçi, "Öğrencileri edebiyata ve okumaya yönlendirmek sorunları başlamadan çözmenin yollarından birisidir. Çünkü öğrenci edebiyatla çok ses duyar. Kendinin dışında sesleri duyar ve bu kendine dönüşün, anlamanın yolunu açar. O nedenle edebiyat okumak önemlidir. Yazmak da aynı etkiyi gösterir. Bugün sempozyumda sanata, edebiyata ağırlık verilecek, çok güzel düşüncelerin üretileceğine eminim" diye konuştu.

 İYYÜ Psikoloji Bölümü Başkanı Dr. Öğr Üyesi Nevin Eracar: “Mesleki birikimle birlikte öğrenme ve donanım ihtiyacı artıyor”

Rehber öğretmenlerin hizmet içi eğitime her zaman ihtiyacı olduğunu belirten İYYÜ Psikoloji Bölümü Başkanı Dr. Öğr Üyesi Nevin Eracar, bu nedenle bu tarz programların çok önemli olduğunu ve daha da yaygınlık kazanması gerektiğini kaydederek, “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümlerinden mezun olan uzmanlar bu programlarda hizmet verirler. Nitekim dört yıllık bir eğitim süreci ruh sağlığı gibi önemli bir alanda yeterli bir donanım sağlamıyor. Deneyim biriktikçe mesleki birikimle birlikte öğrenme ve donanım ihtiyacı artıyor. Bu nedenle ilgili kurumlarla bu programı gerçekleştirdik. Program kapsamında rehber öğretmenlerin sanatla çalışabilecekleri tekniklerin gösterildiği, adli işlerde nasıl bir yol alabilecekleri, onların ailelerle çalışmaları, kaynaştırma programlarında alınacak yol ve üstün zekâlı çocuklara ulaşmada bir takım tekniklerin paylaşıldığı atölyeler düzenleyeceğiz” dedi.

İYYÜ Psikoloji Bölümü Başkanı Dr. Öğr Üyesi Nevin Eracar: “Kaynaştırma uygulamalarıyla çocukların korunması amaçlanıyor”

Kaynaştırma programları ile çoğunluğa göre farklı gelişimsel özellikleri olan çocuk ve gençlerin akranlarıyla birlikte aynı ortamda eğitim-öğretim alabilmesinin hedeflendiğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Nevin Eracar, “Kaynaşma veya kaynaştırma uygulamalarında normal çocuklar grubu ile farklı gelişim özelliklerine sahip çocukların karşılaşması ve aynı ortamı birlikte yaşaması, eğitim öğretim sürecinde birlikte bulunması, engelli çocuklar kadar normal çocuklar için de dikkatle işlenmesi gereken ruh sağlığı problemlerine neden olabilir. Bu açıdan bakıldığında kaynaştırma uygulamalarının gelişigüzel bir yerleştirme ile değil, hem her iki gruptan çocukların, hem velilerin ve ailelerinin ve en çok da bu uygulamaları yürütecek öğretmenlerin yeterince hazırlanabilmesi ile faydalı olabilir. Bu hazırlıklar, çocukların korunması ve hatta özel yeti ve beceriler kazanabilmeleri için değerli bir fırsat oluşturma amaçlıdır. Kaynaşma uygulamalarının pilot projeler kapsamında başlatılması, farklı olanla birlikte yaşama gücünün kazanılmasında tüm ilgili grupların etkileşim süreçlerinin planlanması, değişimlerin ölçülüp tanımlanması gerekir” dedi.

Sempozyum; panel ve Okul Rehberliğinde Sanatla Çalışma, Üstün Yetenekli Çocuğa Ulaşmak, Dikkat Problemlerini Tanıma ve Değerlendirme, Özel Eğitimde Sanatla Çalışma, Farklı Gelişenlerin Ailelerine Rehberlik, Kaynaştırma İçin Sanatla Çalışma Yolları, Adli Olgularda İşlemleme Süreçleri isimli atölye çalışmalarının ardından sona erdi.

  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/2955/big/1.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/2955/big/2.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/2955/big/3.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/2955/big/4.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/2955/big/5.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/2955/big/6.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/2955/big/7.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/2955/big/8.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/2955/big/9.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/2955/big/10.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/2955/big/11.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/2955/big/12.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/2955/big/13.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/2955/big/14.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/2955/big/15.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/2955/big/16.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/2955/big/17.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/2955/big/18.JPG
  • https://content.yeniyuzyil.edu.tr/upload/galeri/2019/2955/big/19.JPG